B59cf147 Fe9d 4Dc9 8C5e Cb31f87770ff

9 internationale principper for træning oversat til dansk

Ni internationale kliniske retningslinjer om cerebral parese er blevet oversat, så de lettere kan bruges i Danmark. Målet er at gøre ny viden tilgængelig for både familier og fagpersoner – og dermed styrke livskvaliteten for børn og unge med CP.

 

Hvad gør en indsats god, når man har cerebral parese (CP)? Hvilke øvelser virker – og hvordan får man det til at passe ind i en travl hverdag med skole, fritid og familie? Det er spørgsmål, som over 600 fagfolk fra hele verden har forsøgt at give svar på. De svar er helt konkret omsat til ni klare principper for god praksis, som har til formål at skabe nye eller forbedre eksisterende funktionelle færdigheder.

For første gang er en dansk udgave af principperne nu tilgængelig, efter de officielt er blevet oversat til brug i en dansk sammenhæng af fagpersoner i Elsass Fonden.  

“Vi vil gerne gøre det lettere at forstå og bruge den nyeste viden i Danmark,” fortæller fysioterapeut Majken Valgaard Hansen, som har arbejdet praktisk med oversættelsen:

“Ikke kun for fagfolk, men også for familier og unge.’’

 

 

 Fra forskning til hverdag

De ni principper handler ikke om én bestemt metode. De beskriver en generel tilgang til indsatser, hvor barnets egne mål og ønsker er i centrum, og hvor det er selve aktiviteten, barnet gerne vil lære, der bliver trænet. Det betyder, at indsatsen tilrettelægges, så den foregår i barnets egne omgivelser og med fokus på hele opgaven frem for enkeltdele.

Når barnet får lov at øve sig på det, der betyder noget, skaber det motivation, læring og fremgang – og gør træningen sjovere og mere meningsfuld.

“Noget af det vigtigste er, at barnet selv er med til at bestemme målet,” forklarer ergoterapeut Line Zacho Greve, der også har været en del af oversættelsesarbejdet, og uddyber:

“Det skal give mening, det skal være en god oplevelse – og det skal helst foregå i barnets egne omgivelser.”

Det betyder også, at man arbejder med såkaldt funktionelle mål. Hvis man for eksempel gerne vil lære at tage tøj på selv eller cykle, så er det dét, man træner. Ikke udelukkende øvelser, der styrker kroppen generelt.

Et eksempel kunne ifølge Line Zacho Greve være Liva på 8 år, som gerne vil kunne tage sine sko på selv. I stedet for kun at træne finmotorik eller håndstyrke øver hun hele forløbet – at finde skoene, åbne dem, tage dem på. Det sker i hjemmet, hvor hendes forældre er med, og hvor øvelserne giver mening i den sammenhæng, de faktisk skal bruges i.

“Du bliver ikke nødvendigvis bedre til at cykle ved at lave styrketræning," forklarer Line Zacho Greve. "Det handler om, at du skal øve hele den opgave, det er at cykle – fra at holde balancen, til at koordinere trådet og orientere sig i trafikken. Det er dét, du lærer, når du faktisk cykler – ikke når du isoleret træner dele af det.”

 

Teamleder Line Zacho Greve (tv.) og fysioterapeut Majken Valgaard Hansen (th.) fra fondens børneteam har oversat ni internationale kliniske retningslinjer, der udgør den nyeste viden om den gode indsats til børn og unge med CP.

Familien har en vigtig rolle

En god indsats handler ikke kun om, hvad der sker sammen med en terapeut. Det handler i lige så høj grad om, hvad der sker hjemme – og hvordan familien føler sig klædt på til at støtte op om forløbet. Ifølge anbefalingerne lægges der vægt på, at det er dialog mellem fagfolk og forældre, så målet et meningsfuldt for familien, og planerne og rammerne bliver med udgangspunkt i forældrene.

“Forældrene er dem, der er tættest på barnet,” siger Majken Valgaard Hansen. “Derfor er det vigtigt, at forældre føler sig inddraget i og trygge ved, hvad målet er, og hvordan det skal øves. 

 

Så kan de være med til at gøre forskellen – også i hverdagen. Det er også en af anbefalingerne i de ni principper: at forældrene er aktive deltagere i barnets indsats og bliver støttet i at gennemføre træningen derhjemme.”

 

Ny viden skal gøre gavn i praksis

Mange terapeuter arbejder med flere forskellige diagnoser og har ikke nødvendigvis mulighed for at følge med i internationale kliniske retningslinjer for CP. Det kan gøre det svært at omsætte ny viden til praksis – både for fagpersoner og for familier.

“Da de nationale kliniske retningslinjer er udløbet, vil disse internationale retningslinjer kunne fungere som en god vejledning for dansk praksis indenfor området,” siger Line Zacho Greve og tilføjer:

“Mange arbejder jo med flere forskellige diagnoser. Derfor giver det mening, at vi som fond prøver at samle og oversætte den vigtigste viden, så den bliver lettere tilgængelig og lettere at bruge i praksis.”

Når ny viden bliver oversat, formidlet og sat i spil i en dansk kontekst, øges chancerne for, at børn og unge med CP – og deres familier – får glæde af den i hverdagen, lyder det samstemmigt fra de to terapeuter, der afsluttende siger:

’’Vi forestiller os, fagpersoner kommer til at få gavn af retningslinjerne, når de møder et barn med CP.’’

Læs mere om de kliniske retningslinjer hos Cerebral Palsy Alliance, der er et globalt ekspertisecenter for forskning, intervention og innovation inden for CP her.

 

 

VIL DU DYKKE MERE NED I RETNINGSLINJERNE ?

Fagpersoner og familier spiller en central rolle i at fremme funktionsevnen hos børn og unge med cerebral parese gennem målrettede og meningsfulde indsatser. For at understøtte dette samarbejde er der udarbejdet internationale kliniske retningslinjer, som er sammenfattet i fem informationsark. Arkene kan anvendes som dialogværktøjer til fælles planlægning og prioritering af indsatser. De er nu oversat til dansk med det formål at styrke fælles beslutningstagning, samarbejde og kontinuitet – både i den faglige tilrettelæggelse og i familiens hverdag.

Du kan downloade hver af de fem ark på dansk her:

1. Afgørende trin for en effektiv intervention
Bliv klogere på, hvordan man bedst planlægger og udfører en intervention, der hjælper barnet med at nå sine mål – med fokus på meningsfuld træning i barnets hverdagsmiljø. Du får konkrete retningslinjer for, hvordan fagpersoner og forældre sammen kan sikre, at barnet øver sig nok og på det rigtige.

2. Styrk børn og familiers indsigt og medbestemmelse
Lær, hvordan et tæt samarbejde med familien styrker barnets udvikling, og hvordan man som fagperson kan støtte forældre i at tage informerede valg. Dokumentet giver inspiration til, hvordan viden og motivation kan skabe tryghed og handlekraft uden for terapien.

3. At sætte funktionelle mål
Få indsigt i, hvordan man sætter specifikke, funktionelle og realistiske mål sammen med barnet og familien – og hvorfor det er afgørende for barnets udvikling. Du får også redskaber til at følge op og justere målene, så de hele tiden giver mening.

4. Principper for god praksis – familier
Her får familier et overskueligt overblik over, hvad de kan forvente af en god indsats: målrettet, meningsfuld træning i barnets hverdag, med dem selv som en vigtig del af teamet. Guiden gør det lettere at tage aktive valg og samarbejde med fagpersoner om barnets udvikling.

5. Principper for god praksis (fagpersoner)
Dokumentet samler de centrale principper, fagpersoner bør følge for at skabe effektive og motiverende interventioner – med barnet i centrum og familien som medspillere. Du får konkrete anvisninger på, hvordan man planlægger, tilpasser og gennemfører træning, der rykker noget i barnets liv.

 

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›
Danrmarkskort Hovedstaden

Find en aktivitet

Se vores aktuelle tilbud til børn, unge og voksne med CP - samt fagpersoner på området.

Læs mere ›
Andrea Guzzetta Privat Foto 1

Prismodtager: ”Hvert barn og hver familie, vi hjælper, motiverer mig”

Bliv klogere på modtageren af Elsass Fondens Forskningspris 2025, Andrea Guzzetta, der er stærkt optaget af at forbedre livskvaliten for børn med CP og deres familier. 

Læs mere ›