PL20 CAROLINECECILIENIELSEN 003 WSB Srgb Web

Pararytter: ”Ingen kommer til PL alene”

Den 30-årige pararytter Caroline Cecilie Nielsen skal til de Paralympiske Lege for fjerde gang til sommer. Hendes bagland og især forældres støtte har været afgørende for hendes PL-eventyr.

Caroline Cecilie Nielsen har i den grad slået sit navn fast inden for paradressur. Hun har redet sig til et hav af medaljer ved internationale stævner. Til sommer rider hun på banen i Tokyo for fjerde gang ved de Paralympiske Lege. Ifølge Caroline var hun aldrig nået så langt med sin sport uden især sine forældres opbakning.

”Mine forældre bakker mig op 110 procent. De er min vigtigste opbakning. Jeg har mange, som hjælper og støtter mig, men jeg ville aldrig have være her i dag uden mine forældre,” siger hun.

Carolines forældre er ikke selv hestemennesker. Alligevel har de været med hele vejen, siden hun som 6-årig blev anbefalet at begynde til ridefysioterapi.

”Ingen i min familie har nogensinde redet – og jeg hadede det faktisk i starten. Men selv om mine forældre er på udebane i stalden, har de altid ville gøre alt for, at jeg kunne ride,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan altid trække en livline hos mine forældre - både i dagligdagen, og når vi skal til stævner herhjemme eller i udlandet. De er der, når der skal pakkes, køres, ordnes og muges. Sidstnævnte er de faktisk blevet ret skrappe til,” fortæller hun og smiler.

Mavepuster

Caroline er født med cerebral parese, som for hende betyder, at hun ikke har fuld kontrol over venstre side af kroppen, ligesom hun har kognitive udfordringer. Hun oplever, at ridningen gør en forskel.

”Ridning hjælper mig med at bevare en god kropsstyrke, en bedre balance og jeg får større overskud, som gør at jeg er bedre til at klare hverdagsting på egen hånd,” fortæller hun.

Caroline begyndte til ridning, som en del af sin daglige fysioterapitræning. Hun fik øjnene op for paradressur, da hun som 10-årig blev optaget på et ungetalenthold. Som 16-årig startede hun internationale stævner, og så gik det stærkt. Allerede som 18-årig var hun til sit første PL i Beijing, hvor hun ovenikøbet vandt bronze.

Siden har hun været med i legene hvert fjerde år. I 2020 havde hun en forventning om at blive udtaget til sit fjerde PL, der på grund af corona blev det udskudt ét år.

”Det var lidt af en mavepuster, da PL blev udskudt. Min hest og jeg var sindssygt godt gående, siger Caroline.

 

Caroline på ridebanen

 

Corona som en usynlig deltager

Caroline har oplevet det sidste år med corona som et vakuum. Ikke desto mindre er hun i dag endnu mere fokuseret på sin sport.

”Det har uden tvivl været et forvirrende år, men det har også været et år, hvor man har kunnet trække sig lidt tilbage og reflektere over tingene,” siger hun og fortsætter:

”Nu er jeg blevet 30 år, og hvis jeg også vil have børn, så er det nu jeg skal gå all in på min sport og nyde tiden.”

Det mindset var med til at motivere hende til at blankpudse ridestøvlerne. Og til DM i paradressur i maj lykkedes det hende at kvalificere sig til PL i 2021.

”Jeg er megastolt, og det er fantastisk at repræsentere Danmark for fjerde gang til de Paralympiske Lege. Det er lige stort hver gang. Men det bliver et anderledes PL med corona som en ”usynlig” deltager, men jeg håber, at hele oplevelsen bliver fantastisk, selv om vi kommer til at mangle stemningen fra publikum, tilrejsende familie og venner,” siger hun.

”Sammen er vi bedst”

Caroline er én af de paraatleter, Elsass Fonden støtter frem mod sommerens PL. Selvom den økonomiske støtte langt fra dækker alle udgifter, der er forbundet med hendes ridesport, er hun meget taknemmelig for støtten.

”Det er vigtigt, at Elsass Fonden støtter op! De har været med mig siden 2009, hvor jeg har kunne trække på de mange eksperter, som fonden har,” siger hun.

Caroline har især under corona prioriteret at deltage ved en række netværksmøder, som Elsass Fonden har arrangeret for paraatleter med CP. Formålet har blandt andet været at opbygge netværk mellem atleterne.

”Det betyder meget, at vi atleter lærer hinanden at kende. På det sociale plan er det derfor helt vildt godt - især under årets PL, hvor vi ikke vil opleve samme opbakning fra familie og venner på tilskuerrækkerne,” siger hun.

På trods af et anderledes PL, vil Caroline gøre alt for at kæmpe sig til en medalje, når hun sammen med hesten Davidoff rider på banen i Tokyo.

”Jeg har en klar forventning og forhåbning om at tage en medajle i Tokyo, men jeg ved også at mine konkurrenter er hårde og skarpe,” siger Caroline og slutter:

Det jeg ser mest frem til, er at ride ind på banen med Danmark og hele mit fantastiske hold i ryggen – som hver dag gør, at jeg kan præstere på bedste vis – sammen er vi bedst.”

Læs også...

Amalie Vinther

Parasvømmer med medaljedrømme: ”Det kræver sin sportskvinde!”

Den 25-årige parasvømmer Amalie Vinther er klar til De Paralympiske Lege for tredje gang, når faklen tændes i Tokyo i august 2021. 

Læs mere ›
Sebastian Frederiksen tæt på under kamp - foto af leesfoto.net

"Man lærer mere ved at tabe end at vinde"

EM-sølvvinder i kørestolsrugby Sebastian Frederiksen er ikke bange for nederlag. Ifølge ham er det er dem, du lærer af. 

Læs mere ›
OL HERO 2020 Gruppefoto WEB

Elsass Fonden støtter atletkampagne

I en ny kampagne ’Ingen vinder alene’ hylder en række store danske virksomheder de danske OL og PL-atleter og deres bagland.

Læs mere ›