Amalie Vinther

Parasvømmer med medaljedrømme: ”Det kræver sin sportskvinde!”

Den 25-årige parasvømmer Amalie Vinther er klar til De Paralympiske Lege for tredje gang, når faklen tændes i Tokyo i august 2021. På trods af hård konkurrence vil hun gøre alt for at svømme sig til en finaleplads.

Det har været et mærkeligt corona-år fyldt med uvished og nedlukninger af samfundet. Også for parasvømmer Amalie Vinther har det været et år, hvor hun har skullet tænke ud af boksen i forhold til sin træning. Ikke desto mindre ser hun frem til at stå på startskamlen til De Paralympiske Lege (PL) for tredje gang i august 2021.

”At performe på den store scene for tredje gang er stort og kræver sin sportskvinde mentalt og fysisk. jeg kan forhåbentlig lære af mine erfaringer og nyde hvert et øjeblik. Det er det største, jeg kan opnå, og alt træningen er det hele værd, når man står på startskamlen til PL. Så er det nu, det hele skal gå op i en højere enhed,” siger Amalie Vinther, som er én af de atleter, Elsass Fonden støtter frem mod sommerens PL.

Hendes store drøm er en medalje, men hun er også godt klar over, at hun får kamp til stregen.

”Jeg har nogle hårde konkurrenter rundt om i verden. Derfor er mit mål at komme i finaler og i top-5. Min store drøm er en medalje, men nu må vi se, hvad det bliver til. Jeg vil i hvert fald gøre mit for at komme deropad, siger hun fast besluttet.

Parasvømning har åbnet døre

Amalie Vinther har cerebral parese (CP) og har svømmet siden hun var helt lille. Hun kommer fra en sportsfamilie, og elitesport blev en naturlig vej at gå.

”Jeg har altid været i vand, fordi det har været godt for mig og min CP at svømme. Og så har jeg en søster, der har været konkurrencesvømmer. Vi har altid været rundt og se hende til stævner, og vi har svømmet på samme hold. Det har været hende, der har gjort, at jeg har fået øjnene op for svømning,” fortæller hun.

I slutningen af 2008 begyndte hun til parasvømning, som satte skub i svømmekarrieren.

”Jeg er ikke lige så stærk i højre side som i venstre på grund af min CP, og jeg har svært ved at bruge mine ben. Det her med at koordinere arme og ben er svært. Det er også derfor, at det er fedt at komme ind i pararegi og konkurrere på nogenlunde lige fod,” siger hun og fortsætter:

”Når jeg er i vandet, føler jeg mig ligesom alle andre. Parasvømning har åbnet nogle døre, hvor jeg godt kan følge med mine jævnaldrene.”  

 

Amalie På Skamlen

 

Familien følger med fra Danmark

Siden har Amalie Vinther konkurreret i De Paralympiske Lege i London i 2012 og i Rio i 2016. Begge gange har familien støttet hende fra svømmekanten. 

”Det betyder alt, at de støtter mig. Hvis jeg ikke havde haft deres opbakning, tror jeg ikke, at jeg kunnet have klaret det. Fordi min søster har været i gamet, har hun kunnet hjælpe mig i svære situationer. Min familie er en kæmpe støtte,” fastslår Amalie Vinther.

I August må hun dog drage alene til Tokyo, når PL løber af stablen. For på grund af situationen med COVID-19 må udenlandske tilskuere ikke overvære legene.

”Min familie bestilte billetter for to år siden. Det er ærgerligt, at de ikke kan få lov til at bruge dem. For det er rart nok at vide, at de sidder på tilskuerrækken. Men jeg er også blevet ældre, så jeg har nemmere ved at håndtere det, end jeg nok havde haft i 2012. Og så ved jeg, de følger med fra Danmark,” siger hun fortrøstningsfuldt.

”Det var en hård nyhed”

Det seneste corona-år har ikke gjort det let for Amalie Vinther. Især var første nedlukning tilbage i marts 2020 turbulent.

”Jeg havde jo lagt en plan frem til PL i 2020, som blev lidt anderledes end forventet. Det gjorde, at vi skulle tænke ud af boksen. For til at begynde med kunne vi slet ikke komme i svømmehallen. Derfor lavede jeg en masse landtræning, og da det blev varmere investerede vi i en våddragt, så jeg kunne svømme i åbent vand i Limfjorden,” fortæller Amalie Vinther.

Derfor har det i perioder været svært at holde motivationen - især da hun fik meldingen om, at PL blev udskudt ét år.

”Det var en hård nyhed! Jeg havde nogle dage, hvor jeg var lidt nede i kulkælderen. Uvisheden om, hvornår man kunne komme i vandet igen, og hvad der skete med PL, var hårdt at være i. Det var vigtigt, at jeg havde min familie og træner, jeg kunne tale med om det,” fastslår hun.

Alt kan ske!

Det seneste halve år har Amalie Vinther haft mulighed for at svømme baner igen.

”Det har gjort, at min træner og jeg har kunnet planlægge tiden bedre frem mod PL. Og nu er forårsstævnerne begyndt, hvor jeg har mulighed for at prøve nogle ting af, inden det går løs i Tokyo,” siger hun.

Udover mange timer i svømmehallen bruger Amalie Vinther også tid på skolebænken, hvor hun læser til pædagog. Hun har dog taget orlov under legene, så hun kan koncentrere sig fuldt ud om at nå sit mål.

”Jeg går efter at forbedre tider og placeringer, og mit mål om top-5 vil betyde meget. Alt er spændende i forhold til verdensranglisten i denne corona-tid. Det er svært at vide, hvilket niveau mine konkurrenter er på i denne tid. Så alt kan ske,” slutter Amalie Vinther.

Læs også...

Sebastian Frederiksen tæt på under kamp - foto af leesfoto.net

"Man lærer mere ved at tabe end at vinde"

EM-sølvvinder i kørestolsrugby Sebastian Frederiksen er ikke bange for nederlag. Ifølge ham er det er dem, du lærer af. 

Læs mere ›
DSC08070

Fonden støtter atleter frem mod PL i 2021

Elsass Fonden vil fortsat bidrage med støtte til atleterne frem mod de udskudte Paralympiske Lege, som bliver afviklet til næste år.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›