Elsass Eegnet 0385 Web

Sansestimuli og motorisk udvikling

Typisk udviklede børn i 9-25 ugers alderen udviser såkaldte fidgety movements (FM) (små bevægelser af bl.a. håndled). Fravær af FM er vist at være associeret til udvikling af CP med 95 % sandsynlighed. Samtidig med FM ses koblede oscillationer i hjerne og muskelaktivitet ved 20-40 Hz.

Formodningen er, at disse oscillationer hænger tæt sammen med reorganisering af forbindelser i nervesystemet, der er nødvendig for udvikling af håndens motorik.

Projektets fremgangsmåde

En stor gruppe af typisk udviklede børn, og børn med CP, undersøges på forskellige tidspunkter under deres udvikling ved hjælp af EEG og EMG - og videooptagelser til at dokumentere.

Det undersøges yderligere, hvorvidt tilsvarende oscillationer kan frembringes ved forskellige sansestimulationer ved 20-40 Hz frekvenser (fx lys der blinker; øjet kan ikke registrere frekvenser over 28 Hz, og det vil derfor ikke bemærkes, hvis der kun anvendes frekvenser omkring 30-40 Hz).

Hvis dette er tilfældet, vil den motoriske udvikling hos børn med CP formentlig kunne fremmes ved hjælp af sansestimulationer, der er indstillet til de rigtige frekvenser.

Læs også...

Panum 5 (1)

Forskning og udvikling

Elsass Fondens forskning er forankret i diagnosen cerebral parese. Den danner fundament for alle vores indsatser. Og vi har mange forskellige projekter i gang.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›