Hjernerigtig kost på menuen

Gode råd til hjernerigtig kost

Hos børn og voksne med en hjerneskade som cerebral parese kan visse fødevarer være med til at sikre den mest optimale udvikling af hjernen.

Det er vigtigt at tilføre kroppen den rette mængde energi samt god og nærende kost til blandt andet immunforsvaret, fordøjelsen og kroppens muskler og knogler. Følgende kostråd anbefales især til personer med hjerneskade.

Kost og ernæring er dog et meget komplekst område, hvor definitionen af sund kost i særdeleshed afhænger af, hvem vi er, og hvad vi gerne vil opnå. Det er samtidig vigtigt at understrege, at langt de fleste positive effekter af sund kost bliver forstærket ved fysisk aktivitet.

Spis fed fisk flere gange om ugen

Fed fisk ligger øverst på listen over fødevarer, der er vigtige for hjernens udvikling og kroppens helbred. Den fede fisk – såsom laks – indeholder Omega-3 fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne.

Omega-3-fedtsyrer er byggesten i hjernens celler og dermed afgørende for dens udvikling. Samtidig beskytter de mod blodpropper i hjernen og hjertet. Hvis det ikke er muligt at spise nok fed fisk, anbefales det at supplere med kosttilskud af Omega-3-fedtsyrer og Vitamin D.

Spis fiberrig kost

For at mavetarmsystemet skal fungere optimalt er det vigtigt at indtage fiberrig kost. Her kan nødder, kerner, frø, bær og grøntsager anbefales – som for eksempel gulerødder, rødbeder og broccoli.

Disse fødevarer indeholder også vitaminer og mineraler, der styrker immunforsvaret. Ikke mindst indeholder de vigtige antioxidanter.

Indtag gerne mælk og æg

Mælk indeholder proteiner, der er vigtige for stimulering af muskelvækst, og som nedsætter risikoen for muskelsvind. Mælk er også en god kilde til kalk, der er vigtig for knoglernes sundhed, samt vitamin B12, som er afgørende for dannelsen af røde blodlegemer samt nervernes vedligeholdelse og nydannelse.

Æg er ligeledes en god kilde til protein samt næringsstoffet cholin, der kan fremme dannelsen af hjerneceller. Ligesom fed fisk er mælk og æg gode kilder til vitamin D.

Kilde: Solvejg Lis Hansen, Cand. Scient. ph.d. ved Københavns Universitet og Elsass Fonden.

Læs også...

Kogebøger Sort WEB

Fonden udgiver bøger om ’hjernevenlig’ mad

To nye koge- og vidensbøger til mennesker med cerebral parese (CP) kan nu købes i fysiske eksemplarer eller downloades gratis i e-version.

Læs mere ›
Pige med cerebral parese kigger undrende på laks, der ligger på bordet

Kost, ernæring og CP

Der er mange gode grunde til at sætte fokus på kost i relation til CP. Under- og overernæring er mere udbredt end i resten af befolkningen.

Læs mere ›
Der forskes i mad

Ny forskning om kost og CP

Hvis børn med CP skal styrkes ernæringsmæssigt, så er det nødvendigt med større fokus på det enkelte barn, konkluderer et nyt forskningsprojekt.

Læs mere ›