Kogebøger Sort WEB

Fonden udgiver bøger om ’hjernevenlig’ mad

To nye koge- og vidensbøger til mennesker med cerebral parese (CP) kan nu købes i fysiske eksemplarer eller downloades gratis i e-version


Hvilken betydning har kost og ernæring for et sundt og godt liv med CP? Og hvordan strikker man mest hensigtsmæssigt sin kost sammen? Det er nogle af mange spørgsmål, som to nye koge- og vidensbøger med titlen Mad til Eftertanke forsøger at give svar på.

Bøgerne findes i to forskellige udgaver: Én til børnefamilier, der lever med cerebral parese, og én til unge og voksne med diagnosen. De er blevet til i tæt samarbejde mellem Elsass Fonden, Københavns Universitet og kokkene Pernille Skjødt og Charlotte Nowak.

Viden til hverdagen

For Elsass Fonden er kost og ernæring et ud af flere vigtige strategiske indsatsområder i missionen om at øge livskvaliteten for mennesker med CP, fortæller adm. direktør Peter Lindegaard.

”Fra forskning ved vi, hvor stor betydning den rigtige ernæring har for hjernens funktion og udvikling. Vi håber derfor, at bøgerne kan bidrage til at gøre hele situationen omkring madlavning og spisning nemmere, hyggeligere og sundere for både børnefamilier og voksne med CP,” uddyber Peter Lindegaard.

Ifølge Jens Bo Nielsen, som er forskningschef i Elsass Fonden og fagligt ansvarlig for bøgerne, er der lagt mange kræfter i bøgernes tilblivelse. Flere forskellige fagprofessionelle har bidraget til indholdet – heriblandt professorer og praktikere med speciale i ernæring, hjernen og cerebral parese.

”Det har været vigtigt for os at levere et grundigt og gennemarbejdet produkt, som både præsenterer ny væsentlig viden, men som samtidig er praktisk anvendelig og taler ind i en genkendelig hverdag,” forklarer Jens Bo Nielsen.

 

Endnu mere målrettede

Det er ikke første gang, at Elsass Fonden udgiver bøger om kost og ernæring. I 2009 udkom forløberen Food for Brains, som også indeholder viden og opskrifter. Men efter mere end 10 år var tiden moden til at opdatere og udvide bogens indhold, fortæller Jens Bo Nielsen.

”Vi lavede en brugerundersøgelse for nogle år tilbage, som viste et behov for mere målrettede bøger ift. alder og funktionsniveau. Ved siden af dét, er der kommet meget ny viden om både ernæring og CP i løbet af de sidste 10 års tid. Så det gav mening at starte på en frisk – og at skrive hele to bøger,” påpeger forskningschefen, som også var en del af det oprindelige projekt.

På den baggrund indeholder børnebogen eksempelvis også grødopskrifter til de alleryngste med CP. Begge bøger tager desuden højde for forskellige mundmotoriske udgangspunkter og giver bud på, hvordan man tilpasser konsistens på mad og drikke.

Se videovejledning til tre af retterne her

 

Køb eller download gratis

Bøgerne koster 349 kr. stykket. De kan købes ved at rette henvendelse til Elsass Fonden. Digitale versioner af begge bøger kan downloades gratis eller læses online her.

Elsass Fonden kan ansøges om legatstøtte ved køb af bøgerne.

Læs også...

Videoguides MTE Pernille Skjødt

Se video med kogebogsretter

Kok Pernille Skjødt viser, hvor nemt det er at lave retter fra kogebogen Mad til Eftertanke.

Læs mere ›
Der forskes i mad

Ny forskning om kost og CP

Hvis børn med CP skal styrkes ernæringsmæssigt, så er det nødvendigt med større fokus på det enkelte barn, konkluderer et nyt forskningsprojekt.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›