Coronavirus Stock

CP og coronavirus - er jeg særligt udsat?

Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er de særligt udsatte for coronavirus ældre mennesker over 65 år (især over 80 år), og personer med kroniske sygdomme, der eksempelvis svækker lungerne eller immunforsvaret. Men hvad med personer med cerebral parese? Er de også en udsat gruppe?

Vi har spurgt vores forsknings- og udviklingschef, læge Jens Bo Nielsen, som oplyser, at svaret som udgangspunkt er nej. Herunder kan du læse hans generelle anbefalinger af, hvordan du bør forholde dig til CP og coronavirus alt efter din alder og graden af dit fysiske handicap.

Børn og unge med let CP

Hvis du er ung og kun har en relativt let funktionsnedsættelse, har du ikke nogen særligt forøget risiko. Du skal blot som alle andre holde dig aktiv, spise sundt og følge Sundhedsstyrelsens råd om at holde afstand til andre, vaske hænder, bruge håndsprit osv.

Ældre med let CP

Det er vanskeligere at give et entydigt svar, når der drejer sig om personer med let CP, der ikke længere er ’helt unge’. For hvad vil det sige, når du samtidigt har CP? Der er ingen tvivl om, at de sædvanlige aldersgrænser, som vi bruger for alle andre, ikke nødvendigvis gælder, når du har CP eller anden form for funktionsnedsættelse.

Den generelle tendens er, at personer med CP har en biologisk alder, der ligger 10-20 år højere end mennesker uden CP. Det er i hvert fald, hvad en del forskning peger på. Hvis det er rigtigt, bør personer med CP opfattes som i en særligt udsat gruppe langt tidligere end andre mennesker, selvom de ’kun’ har en let funktionsnedsættelse (altså er klassificeret i såkaldt GMFCS-gruppe I-II).

Det er imidlertid meget individuelt varierende og afhænger blandt andet af, i hvor høj grad du livet igennem har holdt dig fysisk aktiv, spist sundt og fulgt andre råd fra Sundhedsstyrelsen. Det er derfor ikke muligt at give generelle råd og retningslinjer, men blot opfordre til, at du tænker dig ekstra godt om, hvis du ikke er helt ung længere og har CP.

Alle med svær CP

For personer med svær funktionsnedsættelse, der gør, at de må tilbringe al tid i kørestol eller er sengeliggende, er der imidlertid god grund til at tage særlige forholdsregler. Det gælder især, hvis du på grund af CP har vejrtræknings- eller synkeproblemer. Coronavirus angriber luftvejene, og det er vigtigt, for at kroppen kan nedkæmpe infektionen, at åndedrætsmusklerne er stærke og kan sikre, at lungerne får den ilt, de skal sende videre ud i kroppen. Sekret og slim skal hostes effektivt op, og det kræver stærke muskler.

På den baggrund bør nogle personer (både børn og voksne) med svær CP (klassificeret som GMFCS-gruppe III-V) beskyttes på lige fod med andre særligt udsatte grupper. Det gælder især, hvis man har kendte problemer med vejrtrækningen.

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, er det en god idé at kontakte egen læge.

Læs også...

Læge Behandling

Coronavirus og aktiviteter

Elsass Fonden følger nøje med i udviklingen omkring coronavirus (COVID-19) og følger anbefalinger og retningslinjer fra myndighederne.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›