What can we learn about muscle contractures in children and adults with cerebral palsy?

Ph.d.-afhandling af Christian Svane (2022) 

Mange personer med cerebral parese lider af muskelkontrakturer. Da muskelkontrakturer begrænser bevægelighed og i svære tilfælde forårsager fikserede led, kan de være meget invaliderende og påvirke både funktionsevne og livskvalitet betydeligt.

Formål

Formålet med dette ph.d.-projekt var at anvende biomekaniske, elektrofysiologiske og billeddannende teknikker til at karakterisere og kvantificere muskelkontrakturer hos børn og voksne med cerebral parese som grundlag for fremtidige interventionsstudier.

Resultater

I projektets første studie gennemgik vi systematisk nuværende ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder for muskelkontrakturer. Her viste vi, at der ikke er tilstrækkelig evidens til at understøtte anvendelsen af de eksisterende ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder, og fandt at kun få studier kvantificerede muskelkontrakturer ved brug af objektive målemetoder. Objektive målemetoder er nødvendige for præcist at kunne bestemme effekten af behandling samt undersøge udviklingen og den funktionelle betydning af muskelkontrakturer.

I studie to og tre brugte vi ultralyd og magnetisk resonans, håndholdt dynamometri og test af muskelfunktion til at kvantificere muskelsammensætning og funktionelle evner hos voksne med cerebral parese. Vi fandt at ekkointensitet målt med ultralyd nøjagtigt forudsagde tilstedeværelsen af muskelkontrakturer og foreslår derfor at ekkointensitet kan bruges som et screeningsværktøj for muskelkontrakturer.

Derudover fandt vi, at muskelsammensætning, men ikke muskelvolumen, målt ved magnetisk resonans var tæt relateret til funktionelle evner hos voksne med cerebral parese og derfor kan udgøre en potentielt vigtig anatomisk markør for muskelfunktion. I det fjerde studie brugte vi disse objektive mål til at undersøge de patofysiologiske mekanismer, der fører til muskelkontrakturer. Her viste vi, at nedsat muskelvækst i en specifik periode i den tidlige barndom er involveret i den senere udvikling af muskelkontrakturer hos børn med cerebral parese.

I afhandlingen diskuteres vigtigheden af objektivt at kvantificere udvikling, karakteristika og funktionelle konsekvenser af muskelkontrakturer. En sådan kvantifikation er afgørende for tidligt at kunne opdage udvikling af muskelkontrakturer samt evaluere effektiviteten af nye forebyggende interventioner og behandlinger.

I afhandlingen argumenteres der for, at forebyggelse af muskelkontrakturer kan kræve implementering af interventioner rettet mod at stimulere muskelvækst i en specifik periode i den tidlige barndom.

Vil du vide mere?

Artikler fra ph.d.-afhandlingen kan tilgås gratis (på engelsk).

Ønsker du et eksemplar af ph.d.-afhandlingen, eller vil du vide mere, kan du kontakte Christian Svane på christian.svane@sund.ku.dk

Læs også...

Panum 20

Ekstern forskning

Elsass Fonden støtter ekstern forskning inden for CP-området.

Læs mere ›
PhD Christian Svane

Forskningsprojekt kaster nyt lys over muskelkontrakturer

Nyt ph.d.-projekt har undersøgt, hvordan man kan forebygge og behandle såkaldte muskelkontrakturer hos mennesker med cerebral parese uden brug af kirurgiske metoder. 

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›