Ladlegenebegynde2 Credit David Trood Ladlegenebegynde4 Credit David Trood (1)

Prøv kræfter med PL på Experimentarium

Experimentariums særudstilling LAD LEGENE BEGYNDE er nu åben for offentligheden. Udstillingen er støttet af Elsass Fonden og hylder de paralympiske og olympiske discipliner frem mod sommerens PL og OL

”Wuussjjj…” med næsten synkron præcision og et insisterende smæld flænser to pile sig vej igennem stilheden i Eksperimentariums store ’hall’. Flere end 100 tilskuere følger spændt med fra sidelinjen. Rammer pilene skydeskiven foran, så er missionen lykkedes.

Sekundet efter er det hele forbi. Pilene sidder, som de skal - side om side og solidt fast på skiven. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik smiler og kvitterer for teamwork og timing hos sin sidekvinde, den OL-kvalificerede bueskytte Maja Jager.

LAD LEGENE BEGYNDE er officielt, og bogstaveligt talt, ”skudt i gang”. En særudstilling på Experimentarium i Hellerup, der frem mod PL og OL 2021 i Tokyo, hylder den ældgamle sportsdyst og give indblik i de imponerende bedrifter, som para- og olympiske atleter leverer. 

Udstillingen er støttet af og udviklet i samråd med Elsass Fonden.

 

Mallie Eksperimentarium Web

Mallie på 7 år var særligt indbudt til åbningen af LAD LEGENE BEGYNDE sammen med sine forældre og sin storebror. FOTO: Elsass Fonden

En anderledes dag

Efter den symbolske åbning med bue og pil bliver kronprinsen vist rundt i udstillingen, hvor flere familier i dagens anledning har fået mulighed for at afprøve de mange aktiviteter - blandt andet klatrevæg, reaktionstest, skydning og basket ball-bane.

Blandt familierne er Nadia og Kim Raun Rosenkrantz, forældre til Mallie på 7 år, som har CP og storebroren Marco.

”Det har været sjovt. Det er altid sjovt i Experimentarium. Men lidt anderledes den her gang pga. kronprinsen og al pressen,” fortæller Kim og Nadia supplerer:

”Vi blev for eksempel instruerede i, hvor vi skulle stå, når han kom forbi. Og så var det også lidt specielt, at han kom over til os, da vi var i gang (med aktiviteterne, red.). Mallie blev lidt genert.”

Begge er enige om, at udstillingen sender et vigtigt budskab, om at idræt er for alle. For datteren Mallie betyder idræt og træning, at hun hele tiden rykker sig udviklingsmæssigt. Og så er der det sociale element ved at gå til gymnastik sammen med veninderne, som ifølge forældrene betyder meget.

”Det er en rigtig god idé, at PL får plads samme sted som OL, og at der bliver skabt en fælles bevidsthed og opmærksomhed. Det bliver en platform, hvor man kan kæmpe sammen og opnå resultater – uanset om man har et handicap eller ej,” påpeger Kim Raun Rosenkrantz.

 

Sebastian Frederiksen Credit Claus Bech

Sebastian Frederiksen er ambassadør for LAD LEGENE BEGYNDE og allerede kvalificeret til sensommerens PL i Tokyo sammen med landsholdet i kørestolsrugby. FOTO: Experimentarium

 

Mere skub i parasporten

En anden særlig indbudt gæst på dagen er kørestolsrugbyspiller Sebastian Frederiksen med cerebral parese. Han er én ud af seks ambassadører, hvoraf tre er paraatleter, som er udvalgt som særlige bannerfører for LAD LEGENE BEGYNDE. Sammen med landsholdet i kørestolsrugby kvalificerede han sig i efteråret 2019 til de kommende lege i Tokyo.

Ifølge PL-atleten er det helt klart en anerkendelse, at PL præsenteres mere på lige fod med OL, men der er et andet og større mål, han er mere optaget af.

”Mit håb er, at det kan sætte skub i en udvikling af parasporten; at det øgede fokus kan give børn og unge med handicap lyst til mere idræt og bevægelse. Men også at det bliver et normalt billede i hverdagen, at mennesker med handicap sagtens kan være med til at dyrke idræt og i det hele taget kan have et godt og aktivt liv,” påpeger han.

Og netop dét at mødes som ligeværdige i sporten, kan opleves som en del af Experimentariums udstilling, fortæller Sebastian Frederiksen. Blandt andet er der produceret en opvarmningsvideo, hvor han selv demonstrerer opvarmningsøvelser for mennesker i kørestol - side om side med atleter uden handicap, men flere af aktiviteterne giver samme mulighed.

”Vi, ambassadører, havde det virkeligt sjovt med reaktionskonkurrencerne. Vi kunne konkurrere mod hinanden og med hinanden. Det var ikke afgørende, om man havde et handicap eller ej – i hvert fald ikke blandt os seks. Og sådan har det generelt været i dag. Der har ikke været forskel på, om man var "den ene" eller "den anden" atlet. Vi har været én samlet gruppe,” siger Sebastian Frederiksen.

Udstillingen er åben for alle til og med legene har været afholdt.

Læs mere på Experimentariums hjemmeside

 

Se video fra åbningen herunder:

Læs også...

Pige Med CP - fotograf: David Trood / Experimentarium

Experimentarium 'lader legene begynde'

Experimentarium i Hellerup åbner op for et paralympisk og olympisk univers, der hylder sport og mangfoldighed frem mod PL og OL i Tokyo i 2021. 

Læs mere ›