Pige Med CP - fotograf: David Trood / Experimentarium

Experimentarium ’lader legene begynde’

Experimentarium tæller ned til sommerens Paralympiske og Olympiske lege ved at forvandle sig til et større sportsunivers og -laboratorium, der hylder den ædle gamle græske tradition. Initiativet er blandt andet støttet af Elsass Fonden.

Den 23. januar 2020 lød startskuddet til et år fyldt med oplevelser inspireret af de Paralympiske og Olympiske Lege. Det skete, da Hans Kongelige Højhed Kronprinsen indviede særudstillingen LAD LEGENE BEGYNDE på videns- og oplevelsescenter Experimentarium i Hellerup, nord for København. 

Indsatsen er støttet af Elsass Fonden, Augustinus Fonden, Louis Petersens Legat, Bevica Fonden og IOCs Olympic Solidarity program.

Elsass Fonden er én ud af tre hovedsponsorer for dansk parasport. Og medarbejdere fra fonden har fungeret som sparringspartnere på udviklingen af den paralympiske del af projektet, blandt andet etableringen og afviklingen af en række weekender med særligt fokus på parasport. Netop det tætte parløb mellem den paralympiske og olympiske del har stor betydning, fortæller Elsass Fondens formand, Nick Elsass.

"For første gang sender Danmark ét samlet fælles hold afsted til PL/OL. En vigtig milepæl ikke alene for DIF, Parasport Danmark og Team Danmark; men for hele sportsdanmark.
I Elsass Fonden har vi som mål at forene idræt for mennesker med og uden handicap så meget som overhovedet muligt. Og med LAD LEGENE BEGYNDE gør 
Experimentarium præcist dét: sender et utvetydig signal om, at alle skal kunne dyrke idræt på lige fod, fordi alle er lige meget værd," uddyber Nick Elsass.

Foruden fondene gennemføres indsatsen i partnerskab med Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Parasport Danmark. 

”Vores ambition er at gøre Experimentarium til stedet, hvor hele Danmarks befolkning kan opleve de Olympiske Lege og de Paralympiske Lege. Vi vil bevæge børn og voksne – både fysisk og mentalt – give dem viden, indsigt og inspirere dem til at leve et sundere og mere aktivt liv,” fortæller Kim Gladstone Herlev, adm. direktør på Experimentarium.

LAD LEGENE BEGYNDE består af:

  • Et testcenter, hvor børn og voksne bl.a. kan teste og træne deres hurtighed, reaktionsevne, mentale styrke og præcision og blive inspireret af de danske atleters personlige fortællinger om livet og hverdagen som elite-idrætsudøvere og om deres vej til de Olympiske Lege og de Paralympiske Lege. Testcentret består af en arena og ti aktiviteter designet og bygget af Experimentarium.
  • En tætpakket eventkalender, hvor man kan møde sportsfolk, trænere og eksperter, og hvor en lang række idrætsforbund kommer på besøg på Experimentarium og byder på smagsprøver på alt fra fægtning til kørestolsrugby.
  • Værkstedet ’Byg en forandring – Sport er for alle’, som er baseret på LEGO® konceptet Build The Change. Her får man til opgave at bygge og designe kreative løsninger med LEGO klodser, så alle, uanset udgangspunkt, kan være sammen om sport.  
  • Den stemningsfyldte Olympiske By åbner på toppen af Experimentarium til sommeren 2021. Den Olympiske By er inspireret af japansk kultur og natur og af værtsbyen Tokyo. Under de Olympiske Lege vil den Olympiske By være åbent fra tidlig morgen til sent ud på de lune sommeraftner og byde på storskærmsoplevelser, spændende gæster og events.

 

DSC08070

LAD LEGENE BEGYNDE hylder såvel para-atleternes samt de olympiske atleters bedrifter.


Sport er for alle!

LAD LEGENE BEGYNDE stiller som nævnt skarpt på både de Olympiske Lege og de Paralympiske Lege. Målet er at vise, at sport er for alle.

”Sport handler om sammenhold og kampgejst – at blive hurtigere, stærkere og dygtigere, og at ha’ det sjovt sammen. Atleternes bedrifter og forskelligheder inspirerer os til selv at prøve vores kræfter af og finde vores egne styrker. Din forunderlige krop kan oftest meget mere, end du tror, og der er helt sikkert sportsgrene, som passer godt til dig,” siger Kim Gladstone Herlev. 

Baseret på konceptet Build The Change har LEGO Koncernen og Experimentarium udviklet værkstedet ’Byg en forandring – Sport er for alle’, som vil kunne opleves i ’Idéværkstedet’, Experimentariums innovationsudstilling. Her får man til opgave at hjælpe en gruppe venner, som gerne vil dyrke sport sammen. Nogle af vennerne har funktionsnedsættelser, og derfor er der brug for at bygge og designe nye, kreative løsninger i LEGO-klodser, så alle vennerne kan være med. 

Målet med værkstedet er at styrke børns, unges og voksnes forståelse for inklusion og ligeværd inden for sport og bevægelse samt at vise, at vi med fantasi, kreativitet og respekt for mangfoldighed kan bygge og designe os til større livskvalitet for alle. 

 

Testcentret Bouldering - Foto: David Trood

Prøv blandt andet kræfter med bouldering-væggen her i Experimentariums Testcenter. Foto: David Trood/Experimentarium

 

Hvilken sportsgren passer til dig?

Er du til sport for sjov i en lun sportshal? Eller er du til jernhård træning i al slags vejr? Er du solist eller mere til samarbejde? Og har du et godt boldøje? ’Sportstesten’ er en gratis online-test, og et af de digitale tiltag i LAD LEGENE BEGYNDE. Ved at besvare 24 spørgsmål kan du finde ud af, hvilke sportsgrene, som passer godt til dig, din krop og din personlighed. 

Testen er udviklet i samarbejde med eksperter fra Team Danmark. Målet er at inspirere alle, som gerne vil dyrke sport, og måske tænde en gnist af interesse, der kan blive til en sport for livet.

Tag Sportstesten her

Læs mere om LAD LEGENE BEGYNDE, se fotos, video og få masser af baggrund og viden om videnskaben bag de Olympiske Lege og de Paralympiske Lege her

 

Læs også...

Pressemøde Hovedsponsor Parasport

Ny hovedsponsor for parasport

Elsass Fonden bliver én af tre hovedsponsorer bag para-atleterne frem mod PL 2020.

Læs mere ›
Sebastian Frederiksen tæt på under kamp - foto af leesfoto.net

"Man lærer mere ved at tabe end at vinde"

EM-sølvvinder i kørestolsrugby Sebastian Frederiksen er ikke bange for nederlag. Ifølge ham er det er dem, du lærer af. 

Læs mere ›