Fællesportræt Jacob Nossell, Caspar Eric og Peter Lindegaard Jacob Nossell med prisen kigger ud i haven

Handicapfyrtårn modtager Helene Elsass Prisen 2023

Handicapfyrtårn, komiker og far, Jacob Nossell, lever med cerebral parese og er et enestående forbillede. Det er han nu blevet hædret for med landets største handicappris på 150.000 kr.

Da Jacob Nossell var 9-10 år og gik på Geelsgårdskolen, kom en mor til en af de andre børn med handicap hen til ham og sagde: ”Jacob, du kan noget, de andre børn ikke kan, så du har bare at bruge det!”

Det er en sekvens, som var den første spire til hans omfattende portefølje af aktiviteter og bedrifter, der nu 25 år efter, har gjort ham fortjent til at modtage Helene Elsass Prisen 2023.

Det er Elsass Fonden og CP Danmark, der står bag prisen, som blev overrakt af organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte ved et arrangement i Elsass Fonden den 8. marts.

”Jacob Nossell har gjort alt for at modbevise alle, der tvivlede på ham. Det har han gjort som komiker, skuespiller, iværksætter og senest som far til to små børn. Det er denne livslange kamp for at finde essensen i livet - og hjælpe andre med det - som han nu bliver hædret for med Helene Elsass Prisen,” understreger Elsass Fondens formand, Nick Elsass.

Prisen tildeles én gang om året en person eller en institution, der har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.

Nye talenter og egenvilje
For prisvinderen er prisen en vigtig anerkendelse, og han håber, at han kan være med til at inspirere andre unge talenter til at udvikle idéer og udleve deres drømme.

”Jeg er ikke i tvivl om, at den store støtte, jeg har fået både fra Elsass Fonden og CP Danmark gennem tiden - og nu med Helene Elsass Prisen – har været med til at definere min indsats og karriere omkring handicap og CP,” siger han og fortsætter:

”Jeg er meget taknemlig for den store velvilje til de lidt vilde projekter, jeg har været med til at sætte i søen. Samtidigt ligger det mig meget på sinde, at Elsass Fonden og CP Danmark fortsat støtter nye unge talenter og deres vilde ideer. Der skal hele tiden være et fokus på talenterne. Dem har vi brug for.”

Noget andet, der har formet Jacob Nossell igennem hans liv, er stædigheden, livslysten og gå-på-modet.

”Ingen tvivl om, at mine forældre har givet mig meget mod på livet. Jeg har selv været igennem hænderne på mange terapeuter og fagfolk efterhånden. Jeg ved, hvor vigtigt det er at arbejde med gå-på-modet, egenviljen og livslysten,” siger han.

 

H.K.H. Prinsesse Benedikte og Jacob Nossell
Jacob Nossell kigger på prisen

 

Fra byttebarn til iværksætter
Det startede noget skrøbeligt, da han som adoptivbarn fra Sydkorea kom til Danmark i 1987. Knap et år gammel blev han diagnosticeret med cerebral parese.

”Jeg udviklede mig ikke som de andre børn i mødregruppen, og mine forældre fik at vide, at mine begrænsede fysiske og mentale udvikling ville stoppe, når det aldersmæssigt svarede til et barn i 3-4-års alderen,” fortæller Jacob Nossell.

Hans forældre fik derfor et tilbud om at få ham byttet, men afslog. Og med sine 35 år har han i dag en lang karriere bag sig som journalist og serieiværksætter med eget firma.

Drømmen om forældreskab
De sidste 20 år har han været ophavsmand til en række aktiviteter, film og kampagner, der med udgangspunkt i sin egen funktionsnedsættelse og CP, har givet mange mennesker med handicap glæde og mening med livet.

Listen er lang, men for Jacob Nossell har den store drøm altid været at blive familiefar. Den drøm er gået i opfyldelse som forlovet og far til to små børn. Det glæder han sig over, selvom det kan give nogle udfordringer.

”Jeg tror, at det er første gang i mit liv, at jeg med min familie føler mig normal i mit liv. Det er ret vildt. Mine børn ser jo bare mig som den, jeg er,” siger Jacob Nossel og understreger:

”Jeg vil gerne inspirere andre med handicap til at kunne få børn og stifte familie. Samtidigt med at jeg også ønsker at sætte spot på nogle af de udfordringer, man kan opleve, når man er forælder med et handicap.”

Læs også...

Helene Elsass Prisen 2020

Helene Elsass Prisen

Hvert år overrækker HKH Prinsesse Benedikte Helene Elsass Prisen til én eller flere ildsjæle, der har gjort en særlig indsats inden for CP-området. Prisen er på 150.000 kr.

Læs mere ›
Caspar Eric Modtager Pris

Digter og handicapaktivist vinder Helene Elsass Prisen

Digter, debattør og iværksætter Caspar Eric kæmper for at gøre op med fordomme om mennesker med cerebral parese. Det anerkendes han nu for som vinder af Helene Elsass Prisen 2022.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›