Faellesfoto HKH Caspar Eric Pia Allerslev Nick Elsass Pris Overraekkes Caspar HKH

Digter og handicapaktivist vinder Helene Elsass Prisen 2022

Digter, debattør og iværksætter Caspar Eric kæmper for at gøre op med fordomme om mennesker med cerebral parese. Det anerkendes han nu for som vinder af Helene Elsass Prisen 2022.

Den 34-årige digter Caspar Eric skriver om sit liv med cerebral parese (CP). Herigennem formår han at gøre op med stereotyper om mennesker med CP – og handicap generelt. I kraft af den position han har tilkæmpet sig i det kulturelle miljø i Danmark, er han blevet en stemme, som både kommer til orde og bliver hørt. Det er han nu blevet anerkendt for som vinder af Helene Elsass Prisen 2022.

Prisen på 150.000 kr. blev overrakt ved en ceremoni i Elsass Fonden onsdag d. 27. april. Elsass Fonden og CP Danmark står bag prisen, og det var organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte, der overrakte prisen.

En vigtig stemme bliver hørt

Elsass Fondens formand Nick Elsass begrunder valget af Caspar Eric som prismodtager med, at han gør en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.

”For mange mennesker med handicap er Caspar Eric en rollemodel og et vigtigt talerør. Med sine digte og projekter er han med til at understøtte en større samfundsinklusion af særligt mennesker med CP. Og dét er netop, hvad Helene Elsass Prisen er til for,” fastslår Nick Elsass. 

CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev er også glad for, at CP Danmark og Elsass Fonden i fællesskab i år har valgt at give hæderen til digteren.

”Anerkendelsen kan være med til at vise mangfoldigheden i de liv, der leves med cerebral parese og mangfoldigheden i de karrierer, man kan få med CP. Og vi er glade for, at vi med prisen kan hædre en stemme, der vedstår sit handicap og som bruger sin position og platform til at formidle de særlige erfaringer, der følger af at skulle leve med et handicap som CP,” siger Pia Allerslev.

 

Caspar Eric Modtager Pris

 

Vil bane vejen for flere stemmer

For Caspar Eric er Helene Elsass Prisen en stor anerkendelse, som giver ham yderligere kampgejst.

”Da jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg havde vundet Helene Elsass Prisen 2022, blev jeg meget rørt og stolt. For mig har det at være digter måske også altid været forbundet med at bevise noget. Men det har også altid været et forsøg på at vise nogle af de sider af livet, som vi sjældent snakker om. For eksempel for mennesker med handicap. Det er rørende at blive anerkendt for. Og det er klart, at det giver mig lyst til både at kæmpe for os, men egentlig også bare kæmpe for, at vi kan få et lidt større os,” siger Caspar Eric.

Prisen på 150.000 kr. vil han blandt andet bruge på at skabe skriveworkshops, der kan være med til at åbne døre for flere stemmer i handicapdebatten. Han ser kunst som et middel til at etablere nye fællesskaber, hvor der er plads til at tale om og bryde med tabuer.

”Kunsten er et genialt sted at diskutere, hvorfor min krop på mange måder ikke bliver anset som smuk, fordi vi måske også har en ide om, at vores skønhedsidealer er lidt mere flydende, end de er,” siger Caspar Eric og fortsætter:

”Det er dét, kunst kan gøre: Skabe et rum, hvor vi er mindre alene, og hvor vi ikke skal sørge og kæmpe i tavshed. Og når mange mennesker med handicap oplever de samme problemer, så kan det jo også være, at det har noget med nogle bestemte strukturer at gøre. Men først må vi have et sprog for de erfaringer, som vi kan dele.”

Det er også omdrejningspunktet i hans nye digtsamling, som udkommer i 2023, og initiativet med skriveworkshops, som han er ved at udvikle i fællesskab med sociolog og ph.d.-studerende Olivia Dahl, som også lever med CP.

”Mit mål er at skrive digte, der tør være handicapdigte. Og det er også mit mål for skrivefællesskaberne; at vi skal have et sted, hvor vi gerne må fylde,” siger Caspar Eric.

 

Caspar Eric Digtoplaesning Pris

 

’Sprang ud af skabet’

Caspar Eric har altid har været interesseret i at skrive. Med tiden blev ord og poesi til værktøjer, der banede vejen for et kreativt ungdomsliv og senere et studie i litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Inden da var han inspireret af amerikanske digte og gik for alvor i gang med skriveriet i 2008.

I 2014 debuterede Caspar Eric med poesibogen 7/11, der i øvrigt gav ham en debutantpris. Det var imidlertid først med langdigtet Nike året efter, at han for alvor foldede sig ud og gav sig til kende.

”Det var ikke indlysende for mig i starten at skrive om mit handicap. Jeg troede ikke, at det var fint nok til at skrive digte om. Mit handicap var ikke noget, jeg ville belemre andre med. Og derfor var det slet ikke en del af mine overvejelser dengang,” forklarer Caspar Eric.

I Nike tager han udgangspunkt i sit eget liv med cerebral parese, som han aldrig selv var stødt på i litteraturen. Dertil var han nervøs for, at netop den bog så ville komme til at definere ham.

 “Jeg tror jeg er opdraget til at klare mig på trods, men derfor har jeg nok også haft svært ved at tage mit handicap på mig. Fordi det ofte fremstilles som noget, man skal overkomme. Og jeg tror, det at skrive Nike føltes lidt som at springe ud. Og nu er jeg ligesom klar til at flyve, eller hvad man siger, slutter Caspar Eric.”

Læs også...

Helene Elsass Prisen 2020

Helene Elsass Prisen

Hvert år overrækker HKH Prinsesse Benedikte Helene Elsass Prisen til én eller flere ildsjæle, der har gjort en særlig indsats inden for CP-området. Prisen er på 150.000 kr.

Læs mere ›
HEP Gruppebillede Katrin Pia Prinsesse Nick Elsass

Færøsk ildsjæl modtager Helene Elsass Prisen 2021

Færøske Katrin Jacobæus har fået tildelt Helene Elsass Prisen 2021 for sin imponerende og engagerende indsats for mennesker med cerebral parese på de nordatlantiske øer. Med prisen følger 150.000 kroner.

Læs mere ›
Mansoor Siddiqi

Racerunning hædret med pris

Parasport Frederiksberg og landstræner i racerunning Leif Nielsen tildeles Helene Elsass Prisen 2020.

Læs mere ›