200901 HN Facade WEB

Stor donation skal sikre landets første tilbud til voksne med CP

Med en historisk stor donation tager Elsass Fonden sammen med Hammel Neurocenter i Midtjylland de første skridt i udviklingen af Danmarks første habiliteringstilbud for voksne med cerebral parese.

Mens børn med diagnosen cerebral parese (CP) følges på børneafdelinger på landets hospitaler, findes der i dag ikke et tilsvarende tilbud til voksne - kun koordinering af forløb via egen praktiserende læge.

Men det er formentlig snart fortid. For en donation fra Elsass Fonden på knap 30 millioner kroner giver nu Regionshospitalet Hammel Neurocenter i Hospitalsenhed Midt mulighed for at udvikle et konkret udrednings- og habiliteringstilbud for voksne med cerebral parese.

"Det har i årevis været et stort ønske for Elsass Fonden – og vores tætte samarbejdspartner CP Danmark – at sikre udvikling af et tilbud til voksne med cerebral parese, der i dag ikke tilbydes samme systematiske opfølgning som de yngste med CP. Vi er glade for, at det er lykkedes at etablere et projektsamarbejde med en så kompetent aktør som Regionshospitalet Hammel Neurocenter, som vi har fuld tillid til, kan løfte den vigtige opgave, siger administrerende direktør i Elsass Fonden," Peter Lindegaard.

 

190708 Hammel WEB

Hammel Neurocenter, der ligger i den østlige del af Region Midt, set fra oven. FOTO: Agata Lenczewska-Madsen

 

Udvikler og afprøver nyt tilbud

I projektplanen indgår et tilbud til borgeren om udredning enten ambulant eller under en kortere indlæggelse; afhængig af hvor komplekst et forløb personen har. Derudover får borgere med udækkede habiliteringsbehov mulighed for to ugers habilitering under indlæggelse på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvor målrettet træning skal afdække aktivitetsfærdigheder og –kompetencer.

"Mennesker med cerebral parese har fortsat brug for behandling, efter de fylder 18 år, så de kan opretholde et aktivt hverdagsliv og indgå værdigt i sociale og arbejdsrelaterede netværk, der kan fremme et selvstændigt og meningsfuldt liv. Med det nye tilbud vil vi oprette koordinerede forløb af høj kvalitet for denne patientgruppe. Derfor er vi naturligvis rigtig glade for at modtage donationen fra Elsass Fonden, hvilket muliggør arbejdet med at etablere et hospitalsbaseret udrednings- og behandlingstilbud til voksne med cerebral parese," siger Kåre Eg Severinsen, ledende overlæge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter i Hospitalsenhed Midt.

Elsass Fonden har gennem mange år bidraget til forskning, udvikling og aktivitetstilbud for personer med cerebral parese. Sammen med Regionshospitalet Hammel Neurocenters erfaringer inden for højtspecialiseret neurorehabilitering danner det et solidt grundlag for et samarbejde om projektet og det nye tilbud, som på sigt kan blive landsdækkende.

Ved etableringen af tilbuddet samles en række indsatser dermed i højtspecialiserede og koordinerede forløb, som tidligere har været baseret på borgerens lejlighedsvise behov for specialiserede indsatser i hospitalsregi.

Trinvis udvikling af tilbuddet

Et omfattende udviklingsarbejde af tilbuddet går i gang i første halvår af 2022. Udviklingsarbejdet er nødvendigt, da patientgruppen er ny på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Hospitalet forventer derefter at kunne tage de første voksne med cerebral parese ind i udrednings- og behandlingsforløb sidst på foråret eller i forsommeren 2022.

For at opnå en solid udvikling af det nye tilbud, rulles tilbuddet ud i 2-3 udvalgte kommuner i Region Midtjylland det første år. Her skal Regionshospitalet Hammel Neurocenter opnå god erfaring med udredning og habilitering af målgruppen og med tværsektorielt samarbejde om borgerne.

Efter en gradvis udbredelse af tilbuddet de første år er det efter 4-5 år planen, at den nyudviklede model fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter danner baggrund for lignende tilbud andre steder i landet. Bevillingen fra Elsass Fonden dækker udgifterne til at udvikle og afprøve tilbuddet de første år.

ALLE FOTOS: Agata Lenczewska-Madsen

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›
Elsass Nicolaj årsskrift

Nyt om legater

Se et udpluk af de seneste personer og initiativer, Elsass Fonden har støttet.

Læs mere ›
BørneRiget set indefra som arkitekttegning

Nyt stort CP-center på vej

Fra og med 2025 får forskning og behandling af cerebral parese (CP) i Danmark et markant løft.

Læs mere ›