Sangprojekt Undervisning Jubel Web

Sangprojekt har forandret Susies liv

Et nyt forskningsprojekt har gjort mange ting i hverdagen lettere for Susie Brink, der lever med cerebral parese – fx at spise og gøre sig forståelig i samtaler.

Lange og krævende måltider, utydelig tale og spyt i ”den gale hals”. Sådan lyder nogle af de daglige udfordringer, Susie Brink har kæmpet med igennem store dele af sit liv.

Det har et nyt pilotprojekt fra forskere i Elsass Fonden og Københavns Universitet imidlertid lavet om på. Siden januar 2020 har Susie Brink og to andre deltagere gennemgået et forløb med struktureret sangtræning i et forsøg på at se, hvilken effekt klassisk sang kunne have på mundmotoriske udfordringer for mennesker med cerebral parese.

Kan høre tydelig forskel

Resultaterne har mildest talt været overraskende – ikke mindst for sangeren selv.

”Inde i hovedet er min stemme jo helt klar og tydelig. Når man så hører sig selv, så tænker man ’Jesus!’. Så kan man godt forstå, at folk har svært ved at forstå én. Der kan jeg selv høre tydelig forskel!”

Susie er også blevet hurtigere til at spise og har nu overskud til at samtale imens. Og de mange fejlsynkninger, hun døjede med, er næsten helt væk.

”At man har kunnet rykke sig så meget på så kort tid – det er jo næsten ubeskriveligt,” understreger hun.

 

 

En øjenåbner

Deltagerne i projektet har konsekvent sunget to gange om ugen i det halve år, projektet har varet. Under forårets coronanedlukning foregik træningen virtuelt.

Sangunderviser Camilla Kowalczyk havde ingen erfaring med at undervise mennesker med cerebral parese. For hende har projektet været en enorm øjenåbner for, hvad sang også kan. Hun har især haft fokus på at give deltagerne effektive afspændings- og vejrtrækningsteknikker.

”Det er fantastisk at se, at det hjælper. Susie kom med spændinger i ansigtet, og når hun talte stammede hun meget. Og det er næsten dét med at kunne se forskel, som er mest ’mindblowing’. Jeg har fældet en tåre her og der – det må jeg ærligt indrømme. Det har været meget rørende,” fortæller sangunderviseren.

Tankevækkende resultater

Deltagerne er løbende blevet testet på forskellig vis. Formålet har været at se, om de kunne forbedre deres tale-, tygge- og synkeevne ved at synge, fortæller projektleder og lektor Jessica Pingel, som er tilknyttet Københavns Universitet og Elsass Fonden.

”Man bruger hele overkroppen, når man synger, og det er præcis de samme muskler, man skal bruge når man taler,” forklarer hun.

Og data fra målinger dokumenterer også, at deltagerne har udviklet sig.

”Vi kan se på de deltagere, vi har haft igennem, at de alle sammen har fået et bedre ’peak flow’. Det betyder, at de bliver bedre til at bruge deres lunger, og det er jo helt fantastisk! Men de bliver også bedre og mere tydelige i deres udtale og har forbedring, når de spiser med at synke og tygge maden,” påpeger Jessica Pingel.

Christina Therese Andersen, som er ergoterapeut i Elsass Fonden, har stået for mundmotoriske test og observationer undervejs. I alt har hun testet deltagerne tre gange – før, under og efter projektet. Også hun er overrasket over de foreløbige resultater.

”Resultaterne fra pilotgruppen er bestemt spændende at kigge på – også med et ergoterapeutisk perspektiv. Det er jo super fedt, hvis vi kan hjælpe mennesker med at få en bedre oplevelse med at spise og drikke og bruge sin mundmotorik ved at træne gennem noget, de synes, er sjovt,” siger hun.

Det handler om at gøre sig forståelig overfor andre, men det er i måske større grad et spørgsmål om sikkerhed, forklarer ergoterapeuten.

”Det er jo super vigtigt, at vi bliver ernæret godt, og at der ikke er risiko for at fejlsynke eller ’kløjs’ i sin mad,” understreger hun.

 

Susie Web

”At man har kunnet rykke sig så meget på så kort tid – det er jo næsten ubeskriveligt,” fortæller Susie Brink, som har været én af tre deltagere i sangprojektet. FOTO: Elsass Fonden

 

Sanger for livet

Susie Brink håber, at børn og unge med CP kan få glæde af den viden, som projektet tegner til at give. Hun ved godt, at hun selv skal fortsætte med at synge for at opretholde de gode resultater. Men det er ikke et problem.

”Man bliver jo glad i låget af at synge! Der er ingen tvivl om, at sangen har fået en fast plads i mit liv – resten af mit liv,” understreger hun.

Projektet fortsætter med nye deltagere i efteråret 2020 og afsluttes helt i 2021.

Det er – foruden Elsass Fonden – støttet af Aase og Ejnar Danielsens Fond, Tømmerhandler Vilhelm Bangs Fond og Grosserer L.F. Foghts Fond.

 

Hør, hvordan projektets andre deltagere, Peder Mondrup og Mick Søfeldt Hedrich, har oplevet forløbet:

 

Læs også...

Panum 5 (1)

Forskning og udvikling

Elsass Fondens forskning er forankret i diagnosen cerebral parese. Den danner fundament for alle vores indsatser. Og vi har mange forskellige projekter i gang.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›