Stranden På Afstand

Projekt har fokus på forældres mentale sundhed

Et nyligt afsluttet forløb har været med til at øge livskvaliteten markant hos et ungt forældrepar. De er en del af et nyt projekt, der har til formål at skabe bedre trivsel og mindske stress hos forældre til børn med cerebral parese.

Stilhed, en gennemtrængende duft af kaffe og rolige vejrtrækninger fylder rummet. En forsamling af mennesker sidder med lukkede øjne. En blid stemme guider dem igennem en meditationsøvelse. 55 forældre til børn med cerebral parese (CP) fra hele landet har i april 2022 prioriteret en weekend uden børn og er taget på hotelophold i det sydfynske. De er samlet i et af hotellets forsamlingslokaler for at indlede et stressreducerende forløb, som Elsass Fonden står bag i samarbejde med Fonden Mental Sundhed.

”Forældre til børn med CP er i øget risiko for at udvikle uhensigtsmæssige grader af stress. Forløbet har derfor fokus på at forbedre livskvaliteten for forældrene,” siger Elsass Fondens psykolog Sofie Ejlersen.

Forløbet er en del af et større projekt, der vil skabe grundlag for en længerevarende og mere dybdegående indsats for forældre til børn med CP, fortæller hun.

Hør mere om projektet i videoen

 

Manglende overskud

Blandt de øvrige forældre i forsamlingslokalet sidder Bo og Kirstine Frederiksen. De lytter godt efter, når de bliver guidet igennem meditationsøvelsen. Det er et af flere værktøjer i det forløb, de skal igennem de næste 12 uger. 

I sommeren 2021 blev deres verden vendt på hovedet, da de blev forældre til Ella på nu 2,5 år.

”Ella er født til tiden, og det var en god graviditet og nem fødsel. Men hun trivedes ikke så godt de første 9 måneder. Hun græd meget, og hun udviklede sig ikke som de andre. Da hun var et år, tog vi til lægen og fik hende undersøgt. Det viste sig, at hun havde cerebral parese,” fortæller Kirstine Frederiksen og fortsætter:

”Vores verden så lige pludselig helt anderledes ud, end vi havde forventet, da vi blev forældre. Det skulle vi lige synke, og vi brugte rigtig meget energi på det.”

Ella har det godt i dag, men det kan være svært at finde ro og overskud, når det spidser til i hverdagen. Parret tilmeldte sig derfor forløbet ”Mental Sundhed”, da det blev udbudt i foråret 2022.

”Vi havde brug for værktøjer, der kunne give os ro og et større overskud for at kunne hjælpe vores datter bedst,” siger Kirstine Frederiksen.

 

Stranden 6

 

Kroppen har brug for ro og hvile

Forløbet er særligt udviklet til forældre til børn med CP. Det består af både fysiske møder og onlinenetværk forældrene imellem, ligesom der er mulighed for psykologsamtaler. Dertil skal de følge den evidensbaserede stressindsats ”Åben og Rolig”, der er udviklet af ph.d. i Psykologi Christian Gaden.

”Åben og Rolig er en tilgang til at arbejde med mental sundhed og forebygge og reducere stress. Det handler om at komme i kontakt med sig selv og sine værdier og undersøge, hvad der giver mening i ens liv,” fortæller Christian Gaden.

Han er medstifter af og direktør for Fonden Mental Sundhed, der har mere end 10 års erfaring med at implementere indsatsen i samarbejde med kommuner og institutioner.

 

Kristian Gaden

 

Åben og Rolig består af et struktureret forløb med meditationer, videnskabelige input, personlige refleksioner og andre værktøjer, som deltagerne kan implementere i deres hverdag. Formålet er at styrke den mentale sundhed hos personer, der er ramt at stress.

”Når man har en livsvigtig problematik, man bakser med, er kroppen hele tiden i aktivitetsmode. Det kan være svært at koble af og mærke ens følelser. Derfor kan den konstante aktivering være med til at forøge stress og risikoen for en lang række sygdomme. Kroppen har brug for ro og hvile,” fortæller Christian Gaden.

Det er ikke så vigtigt, hvordan man skaber ro, pointerer han:

”Meditation er én metode, klassisk musik eller en gåtur med hunden kan være lige så godt. Det vigtigste er, at den enkelte finder ud af, hvad der fungerer for ham eller hende.”

CP rammer hele familien

For Elsass Fonden er samarbejdet med Fonden Mental Sundhed en oplagt mulighed for at sætte fokus på trivslen hos forældre til børn med CP.

”Vi ved fra forskning og erfaring, at forældre til børn med CP er udfordret på fysiske og psykiske belastningssymptomer. Det kan være svært at tillade sig en pause fra tanker, bekymringer, to-do lister og give plads til sig selv. Livskvaliteten er generelt lavere hos forældre til børn med CP end hos forældre til typisk udviklede børn”, fortæller Sofie Ejlersen.

Formålet med projektet er derfor at øge livskvaliteten hos forældrene.

”Vi ved, at forældrene er den absolutte mest afgørende faktor for børnenes trivsel. Så hvis vi ikke griber forældrene, så bliver det også rigtig svært at gribe børnene," siger Sofie Ejlersen og uddyber:

”Ved at øge forældrenes mentale sundhed, så smitter det også af på børnene, så hele familiens trivsel øges.”

Har fundet ro i moderrollen

Kirstine Frederiksen tager en dyb indånding og lukker øjnene. Der er gået 12 uger siden, hun mødte de andre forældre for første gang i april. Nu sidder de igen samlet til en dag med vidensdeling og netværk på programmet. Denne gang hos Elsass Fonden i Charlottenlund.

De laver en fælles meditationsøvelse, og hun har lettere ved at finde roen denne gang.

 

Kirstine Nær 2

 

Hun kan også mærke en forskel derhjemme, hvor hun oplever et betydeligt større overskud. Det har gjort hverdagen nemmere for familien.

”Jeg kan for eksempel mærke det i min hverdag, når min datter skal puttes, og jeg egentlig bare skal være der. Så laver jeg en meditation for mig selv og får rundet dagen af på en god måde. Den ro kan jeg så bruge, når vi har en konflikt. I stedet for, at konflikten eskalerer, så trækker jeg lige vejret og får noget ro på, og så er der overskud igen til at hjælpe hende, og til at finde ud af, hvordan jeg skal hjælpe hende,” fortæller hun.

Som mor har hun gennem forløbet lært at skabe plads til sig selv.

”Det er vigtigt, at jeg giver mig selv lov til at mærke mine egne følelser og behov. For når mine behov bliver dækket, så kan jeg bedre dække Ellas behov,” lyder der fra Kirstine Frederiksen.

Ikke mindst har forløbet været med til at give hende en ekstra tro på, at hun er en god mor, fortæller hun.

”Jeg har blandt andet fået en tro på, at de konflikter, der sker i hverdagen, ikke er min skyld. Det har givet mig en ro i moderrollen og en følelse af, at vi gør det rigtige.”

Læs også...

Elsass Moves

Fra forskning til praksis

Vi arbejder specialiseret på forskellige fagområder til gavn for mennesker med CP. 

Læs mere ›
Danrmarkskort Hovedstaden

Find en aktivitet

Se vores aktuelle tilbud til børn, unge og voksne med CP - samt fagpersoner på området.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›