Børn leger på Jeppe Hein skulptur i Elsass Fondens have Indvielse af Jeppe Hein Skulpturpark i Elsass Fonden Jeppe Hein, Nick Elsass og Sebastian Frederiksen sidder på en skulptur

"Værker, der leger"

Den danske kunstner Jeppe Hein har skabt seks unikke bænke til Elsass Fondens have, der skal indbyde besøgende til leg og bevægelse.

Gæster i Elsass Fonden har nu mulighed for at udforske en række forskellige sociale skulpturer, der er udviklet af den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein. Ambitionen er at skabe rum for leg, interaktion og eftertænksomhed i fondens have til glæde og gavn for fondens mange gæster med cerebral parese.

En serie af seks forskellige, gule bænkinstallationer skal skabe sammenhæng i haven og unikke oplevelser hver for sig. Nogle steder synker bænkene ned i jorden – andre steder stiger de forsigtigt op. De skaber således indtryk af at løbe under jorden og bliver derved indbyrdes forbunde.

Jeppe Hein opfordrer til, at besøgende aktivt benytter sig af bænkene – og ikke kun som siddepladser.

– Det drejer sig om værker, der leger. Jeg vil gerne invitere voksne og børn til at klatre op og teste nye personlige grænser. For mig er det ikke vigtigt, at folk har en kunstnerisk baggrund eller mærker, at de sidder på en skulptur. Det vigtige for mig er at opnå, at man på en legende måde kan bruge en bænk til at få en bedre tilgang til sig selv og derved blive i stand til at udvikle en dialog med andre, fortæller Jeppe Hein, der med sin kunst søger at give det vante og hverdagsagtige en ny fortolkning.

Ifølge Jeppe Hein forsøger han at bryde med traditionelle forventninger til kunsten. I stedet for passiv opfattelse og teoretisk refleksion er den besøgendes direkte og fysiske oplevelse altså vigtigere.

Skulpturparken er tilgængelig for alle gæster i Elsass Fonden og blev officielt indviet den 27. august 2019. Sebastian Frederiksen, EM-sølvvinder i kørestolsrugby og kommende PL-atlet, klippede snoren til Elsass Fondens ny skulpturpark.

Se et uddrag fra dagen her:

 

Den gule tråd

Alle bænke er gule. Således bliver de ifølge jeppe Hein visuelt til én, selvom de alle er forskellige, samtidig med at gul udsender en positiv energi.

Ifølge bestyrelsesformand i Elsass Fonden Nick Elsass skaber de seks bænke den gule tråd i fondens arbejde for livskvalitet for mennesker med cerebral parese.

– I alle forhold forsøger fonden at kombinere bevægelse med leg med henblik på at styrke hjerne- og kropsamarbejdet. Jo flere symbioser der kan skabes, jo bedre. Jeppe Heins skulpturer er en del af den ultimative symbiose, siger Nick Elsass og fortsætter:

– De seks bænke skaber den gule tråd, som forbinder vores aktiviteter på det fysiske såvel som det mentale og det sociale plan. Vores smukke park får nu sit eget levende og aktive præg, som indbyder til brug, både for øjet, for sjælen, men sandelig også for fysisk udfoldelse på alle niveauer.

 

 

Hos Elsass Fonden deltager børn, unge og voksne med cerebral parese i aktiviteter og forløb, som er baseret på forskningsdokumenteret betydning af leg, bevægelse og socialt samvær. Formålet er at kickstarte en positiv motorisk og kognitiv udvikling hos den enkelte, men også skabe nye venskaber og øget tro på egne evner.

Den tilgang har haft afgørende betydning for Jeppe Hein i arbejdet med bænkene til Elsass Fonden.

– Det drejer sig ikke kun om at forbedre de fysiske funktioner hos mennesker med CP, men i lige så høj grad om at fremme deres indre styrke, så de bliver i stand til at finde deres egen balance. Den tilgang har lige fra starten gjort det tydeligt for mig, hvor vigtigt det er at gå frem på flere forskellige måder i mit kunstneriske arbejde for fonden, siger Jeppe Hein og fortsætter:

– Skulpturerne viser, hvordan vi opfatter os selv, og hvordan vores synsvaner har indflydelse på vores måde at bevæge os på. På den måde leger jeg med synsfænomen og komponerer nye billeder af vores virkelighed. Min kunst er et værktøj for kommunikation og dialog.

De sociale bænke er blevet ét af Jeppe Heins varemærker. Beslægtede installationer kan ses ved blandt andet akvariet Den Blå Planet i København, i Lemvig og New York. Men de seks skulpturer i Elsass Fondens have er særligt udviklet til fonden.

Læs også...

Huset

Hvad er Elsass Fonden?

Elsass Fonden er en privat fond, som arbejder for at øge livskvaliteten for mennesker med cerebral parese (CP) og deres pårørende.

Læs mere ›
Elsass Forsidebillede

Hvad er CP?

Cerebral parese (CP) er en diagnose, der dækker over en forstyrrelse af hjernens udvikling - af nogle kaldt for hjerneskade. For de fleste opstår den allerede i fosterstadiet eller under fødslen.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›