Lviv Rehab Hjælp Leg2 Lviv Rehab Støtte Fys

Rehabiliteringscentre med ukrainske flygtninge får særstøtte

To rehabiliteringscentre i Ukraine og Moldova har fået nyt og opgraderet udstyr som følge af Elsass Fondens beslutning om at yde ekstraordinær hjælp til krigens ofre med cerebral parese.

Da krigen brød ud i Ukraine i det tidlige 2022, gik mange virksomheder og fonde resolut i tænkeboks for at finde ud af, hvordan man bedst kunne tilbyde sin hjælp og støtte. Det skete også i Elsass Fonden.

I foråret åbnede fonden op for at huse ukrainske flygtninge i nogle af lejlighederne på matriklen i Charlottenlund. Og kort efter vedtog fondens bestyrelse at yde særskilt økonomisk støtte til rehabiliteringscentre med et stort antal ukrainske flygtninge med handicap som CP.

Indtil videre er støtten kommet to centre til gode: Det ene er det nationale rehabiliteringscenter i Moldova, som har taget imod en lang række flygtninge med handicap som CP. Det andet er rehabiliteringsklinikken Kozyavkin i Lviv i det vestlige Ukraine, som også har åbnet dørene for en stor gruppe internt fordrevne ukrainere, og hvor størstedelen af patienterne har CP.

For Lviv-klinikkens leder Olha Kozyavkina har Elsass Fondens donation haft stor betydning.

”Hjælpen har været uvurderlig for vores mange børn med handicap i en svær tid. Fondens støtte til indkøb af udstyr har betydet, at vores patienter allerede har taget store skridt frem imod en højere livskvalitet i efterkrigstidens Ukraine. Det er vi meget taknemmelige for,” påpeger hun.

 

Moldova Rehab Støtte
Moldova Rehab Støtte 3
Moldova Rehab Støtte 2

På rehabiliteringscenteret i Moldova har man blandt andet anvendt støtten til indkøb af kørestole, skinner og gangstativer. FOTOS: Republican Center for Children Rehabilitation


Lavpraktisk hjælp

For Elsass Fonden har det været afgørende, at støtten til centrene blev vekslet til meget konkret hjælp. Pengene har derfor været øremærket indkøb af behandlingsudstyr, legetøj og andre praktiske foranstaltninger i hverdagen, fx kørestole. Det fortæller adm. direktør, Peter Lindegaard.

”Det har været oplagt for os at støtte noget, som specifikt er rettet mod CP og på en måde, som er operationel – altså fx ved at betale for udstyr, som er helt nødvendig, og som ellers ikke kunne finansieres,” uddyber han.

Hvis man ser bort fra forskningsområdet, hvor Elsass Fonden indgår i tæt internationalt samarbejde og støtter internationale forskningsprojekter relateret til CP, så er det nyt for fonden at yde støtte uden for Danmarks grænser.

”Vi har valgt at gøre en undtagelse på grund af den helt særlige og tragiske situation, som Ukraine befinder sig i, og som berører os alle dybt,” forklarer han og understreger, at fonden ellers udelukkende støtter mennesker med CP i Danmark.

Den særbevilligede støtte fra Elsass Fonden er uafhængig af – og sker dermed ikke på bekostning af – fondens øvrige bevillinger.

 

Lviv Rehab Støtte Leg
Lviv Rehab Legat
Lviv Rehab Legat Cykel

I Lviv har rehabiliteringsklinikken bl.a. indkøbt legetøj og træningsudstyr med støtte fra Elsass Fonden. Fotos: Kozyavkin International Rehabilitation Clinic

Læs også...

Bohdan Hans Haven Græs WEB

Ukrainsk teenager i lynudvikling

Ukrainske Bohdan Nikitchuk lever med cerebral parese. Knap tre måneder i Danmark har givet ro og tryghed, men også et ændret syn på træning og udvikling

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›