Michelle Skaerm Red Web

Fra fysisk til online: Nervepirrende, men en succes!

Flere af Elsass Fondens fysiske arrangementer blev gjort digitale som følge af coronapandemien – blandt andet en temadag for fagpersoner om det gode skoleliv for børn med CP.

”Nu krydser vi fingre for, at ingen møder op fysisk…”

Ordene falder på en mørk novembermorgen i Elsass Fonden. Kl. er 8.58 i ”de fine stuer”, som personalet kærligt kalder de historiske herskabslokaler i fondens gamle hovedbygning. To store fladskærme er sat op overfor hinanden i hovedhøjde i lokalets ene krog. På det store ovale mahognibord i midten af rummet står bærbare pc’er klar side om side med forskellige løsark.

Der er få minutter til, at de første deltagere logger på den digitale mødeplatform Zoom. Over 100 forskellige fagpersoner har tilmeldt sig dagen, mens endnu flere er på venteliste. Temaet er ’det gode skoleliv for børn med cerebral parese’. Dagens tre arrangører er spændte, men stemningen er rolig og fattet og humøret højt.

 

Camilla Michelle Red Web

Psykolog Camilla Pihl Rasmussen (tv) foran skærmen med fysioterapeut Michelle Barner Bærentzen. Sidstnævnte holdt oplæg om træthed. FOTO: Elsass Fonden

Knas med mails

Oprindeligt skulle dagen have været afviklet med fysisk fremmøde. Men coronarestriktioner med forsamlingsforbud på max 10 personer betød, at formatet blev ændret en måned før tid. Det førte til en fordobling i antallet af tilmeldinger, men også en uforudset udfordring.

”For to dage siden fandt vi ud af, at ikke alle deltagere havde fået vores automatiserede mails om, at kursusformatet var ændret. Så vi har knoklet med at sende manuelle mails og sms’er ud, så alle forhåbentligt har fået besked,” fortæller dagens tovholder, psykolog Camilla Pihl Rasmussen.

Kl. slår 9.15. Dagens program skal i gang. Camilla Pihl Rasmussen, ergoterapeut Line Zacho Greve og fysioterapeut Aske Thorsteinsson placerer sig side om side med front mod Zoom-ansigtsmosaikken på den ene skærm.

Alle deltagere er fremmødt online. De er med fra alle afkroge af Danmark – enkelte endda fra Færøerne og Tyskland.

”Der er lyd på? Godt… Jamen, goddag og velkommen alle sammen. Vi er glade for at se jer, selvom det ikke kunne blive fysisk, så er det skønt, at vi har fået mulighed for at åbne op og gøre det virtuelt,” indleder Line Zacho Greve.

Efter en kort introduktion til dagens program, tager Aske Thorsteinsson over. Han er én af to terapeuter, som i dagens anledning er ”omskolet” til it-supporter. Aske introducerer de 100 deltagere til Zoom-funktioner som håndsoprækning, chat og ’breakout rooms’ (virtuelle grupperum, red.).

Teknisk support et ’must’

Netop den tekniske del har givet anledning til flest spekulationer forud for dagens arrangement, fortæller Camilla Pihl Rasmussen.

”Vi har været bekymrede for, om vi kunne gøre det lige så godt og nærværende, når nu det blev online. Udover dét, så blev vi ramt af usikkerheden omkring det tekniske: Fungerer det nu? Kan de logge på? Kan de nu høre os? Virker vores internetforbindelse? Frygten for, at noget går galt. Man føler lidt, man mister kontrollen,” forklarer psykologen.

Dagens første oplægsholder går på. Lotte Hedegaard-Sørensen er lektor ved DPU, Aarhus Universitet og forsker i inklusion og specialpædagogik. Alt kører planmæssigt. Efterfølgende er det tid til ’breakout rooms’. Der er en lille smule knas med teknikken undervejs, men problemet bliver hurtigt løst.

”Vi er stadig der, hvor det kræver god teknisk support at afholde et online-arrangement med så mange deltagere. Heldigvis har vi to gode mennesker på opgaven, som er 100 pct. på teknik, opkald og chat. Det giver en ro til os andre,” fortæller Camilla Pihl Rasmussen.

 

Aske Spoergsmaal2 Red Web

Fysioterapeut Aske Thorsteinsson - der i dagens anledning er it-supporter - holder styr på de mange spørgsmål, der løbende kommer ind i chatten. FOTO: Elsass Fonden

Deltagerskepsis

Det er ikke kun arrangørerne, der har været spændte på den digitale afvikling. Børnefysioterapeut i Hvidovre Kommune, Mie Baungaard Sørensen, havde meldt sig til som deltager, inden kurset blev virtuelt. Og selvom ændringen ikke kom som en overraskelse, så var hun alligevel en smule skeptisk.

”Jeg havde tidligere været på kurser online, hvor især den tekniske del ikke fungerede så godt. Så jeg tænkte ’oh no’! Man bliver også så træt i hovedet af at se på en skærm. Og alt det ind imellem, som går tabt; kropssprog m.v. Det bliver nemt lidt fjernt, når det er på en skærm. Og interaktionen bliver mere tung,” beskriver hun.

”Fungerede sindssygt godt”

Det er blevet eftermiddag. Alle oplæg er leveret, og alt gruppearbejde er afsluttet. Nu mangler kun de sidste evalueringer over chatten, så er det fyraften for alle. Tilbagemeldingerne er generelt positive, og Elsass-folkene er tydeligt glade, tilfredse og – ikke mindst – lettede.

”Inden dagen var jeg bekymret for, om 100 deltagere var for mange. Om vi kunne gøre det nærværende nok. Omstændighederne taget i betragtning, så synes jeg, det var en rigtig stor succes. Vi følte, at vi blev hørt, og at pointerne blev modtaget af deltagerne. At de havde fået mod, gejst og inspiration til at gøre noget anderledes for de her børn med CP,” lyder det fra Camilla Pihl Rasmussen.

Den oplevelse deler børnefysioterapeut Mie Baungaard Sørensen, og hendes bekymringer omkring det digitale blev i store træk gjort til skamme.

”Det fungerede sindssygt godt. Vi fik meget ud af det. Mere end forventet. Der var måske ikke så meget ’pingpong’, men budskaberne kom ud, og den tekniske del fungerede,” understreger hun og tilføjer, at det desuden var et plus ved arrangementet, at man ikke skulle bruge tid og penge på transport.

Camilla Pihl Rasmussen kan også sagtens se muligheder i det digitale format fremover. Formatet giver fagpersoner mulighed for at deltage, som førhen var udelukket grundet geografiske afstande eller økonomi. Det bliver også over tid en nemmere opgave at afvikle.

”Jeg er helt klart blevet mere positivt stemt over for det. Det har krævet en del tid denne gang, men vi bliver mere og mere trygge i det virtuelle univers, og det vil blive langt mindre ressourcekrævende for os at udbyde temadage til alle de dygtige fagfolk derude – uden at give køb på kvaliteten,” understreger hun.

 

Teamet Bag Red Web

Læs også...

Online moede

Adm. direktør: ”Vi går styrket ind i 2021”

Ifølge adm. direktør tager Elsass Fonden vigtig læring med sig fra corona-året 2020 - især på det digitale område.

Læs mere ›
Danrmarkskort Hovedstaden

Find en aktivitet

Se vores aktuelle tilbud til børn, unge og voksne med CP - samt fagpersoner på området.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›