Soevn

Nyt søvnstudie: Mennesker med cerebral parese oplever dårlig søvnkvalitet

Et nyt hollandsk forskningsprojekt undersøger søvn og fysisk aktivitet hos mennesker med cerebral parese (CP). 46 danskere med CP har deltaget i projektet.

Mange voksne med CP oplever øget træthed i en sådan grad, at det kan være svært begrænsende i dagligdagen. Trætheden er nemlig ofte af en helt anden intensitet end den træthed, som typisk opleves af mennesker uden CP.

Forskning viser, at den øgede træthed hos mennesker med CP i stor grad hænger sammen med søvn og fysisk aktivitet. Derfor er et forskerteam i Holland i øjeblikket i gang med at undersøge netop disse to parametre hos voksne med CP i Holland og Danmark.

Siden sommeren 2023 har Elsass Fonden støttet og samarbejdet med ph.d. og seniorforsker Olaf Verschuren og ph.d. Ilse van Rijssen fra Center of Excellence for Rehabilitation Medicine i Utrecht. Ved hjælp af et spørgeskema har forskerteamet kortlagt og undersøgt søvn og fysisk aktivitet hos voksne med CP, heriblandt 46 danskere, der deltager i undersøgelsen.

Dårlig søvnkvalitet og brug for sovemedicin

Resultaterne fra spørgeskemaet viser blandt andet, at 4 ud af 10 deltagere vurderer deres søvn til at være dårlig eller meget dårlig, mens halvdelen af alle deltagerne tager sovemedicin mindst en gang om ugen. Samtidig oplever 40%, at de har problemer med at udføre dagligdagens aktiviteter.

Den dårlige nattesøvn skyldes typisk problemer med at falde i søvn, opvågninger i løbet af natten, temperaturudfordringer og smerter.

 

 

Figuren til højre viser det gennemsnitlige tidsforbrug pr. aktivitet for voksne med CP i løbet af en uge. Ifølge retningslinjerne for fysisk aktivitet anbefales mindst 150 minutters moderat til højintens aktivitet om ugen. 40% af undersøgelsens deltagere opfylder ikke disse anbefalinger.
Kilde: Olaf Verschuren og Ilse van Rijssen, Center of Excellence for Rehabilitation Medicine.

 

Ifølge fysioterapeut og cand.scient.san. hos Elsass Fonden, Stine Flensburg Hansen, stemmer resultaterne overens med det, hun oplever, når hun møder mennesker med CP i forskellige forløb hos Elsass Fonden.

”Jeg er ikke overrasket over, at næsten halvdelen af deltagerne sover dårligt. Flere af de mennesker med CP, vi taler med, beretter om smerter om natten, der generer deres nattesøvn, mens andre fortæller, at de ofte har tankemylder, der holder dem vågne.”

Vi glemmer søvnens betydning

Fysisk aktivitet livet igennem er vigtigt for alle, men det kan være særligt udfordrende for mennesker med en fysisk funktionsnedsættelse at imødekomme – og det kan være ekstra svært, hvis søvnen er dårlig.

Derfor er håbet med forskningsprojektet, at der kommer fokus på, hvordan sundhedsfaglige i endnu højere grad kan inkludere søvnhåndtering, når de arbejder sammen med mennesker med CP om at fremme deres fysiske aktivitet. Fysisk aktivitet kan nemlig ikke stå alene, hvis man vil holde sig sund. Hvis man vil forebygge sygdomme og fremme sundheden, bliver man nødt til også at se på søvnen. Søvn er imidlertid et område, der ifølge Stine Flensburg Hansen ofte bliver undervurderet. 

”Der er en tendens til, at vi indimellem glemmer søvnens betydning. I arbejdet med mennesker med CP er der ofte fokus på, hvad de kan i deres vågne timer - arbejde, hobbyer, fritidsliv, træning. Det er den del, vi typisk spørger ind til og rådgiver om, hvorimod spørgsmål til søvnen fylder mindre. Men en god nattesøvn er essentiel, hvis kroppen og hovedet skal præstere, samtidig med at et dårligt søvnmønster kan påvirke det mentale overskud.”

Værktøjer til søvnscreening

Spørgeskemaet var første led i forskningsprojektet. I øjeblikket er de hollandske forskere i gang med projektets næste fase, der går ud på at udvikle en række moduler, som består af et skriv med øvelser og gode råd til at optimere søvn og fysisk aktivitet for den enkelte med CP.

I første omgang skal deltagerne i Holland gennemgå modulerne i eget hjem. Herefter evaluerer Olaf Verschuren og Ilse van Rijssen på, om det har gjort en forskel for søvnen og den fysiske aktivitet. I 2025 er det planen, at de danske deltagere får mulighed for at afprøve modulerne hjemme hos dem selv.

Sidste del af projektet bliver at få den nye viden ud at leve i praksis gennem værktøjer, der både kan screene og håndtere problemer med søvn og fysisk aktivitet hos mennesker med CP. Det ser Stine Flensburg frem til:

”Med denne kortlægning og indsigt i søvnen og dens udfordringer kan vi bedre handle på det og implementere det i vores forløb og i vores rådgivning og vidensdeling. Der er helt sikkert flere ting, vi kan skrue på for at optimere den enkeltes søvn, og jeg er sikker på, at det kommer til at have stor betydning for rehabiliteringen og graden af fysisk aktivitet hos mennesker med CP, hvis vi med forskellige tiltag og fokuspunkter kan hjælpe dem med at sove bedre.”

 

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›
Traethed WEB

Træthed og energi

Mennesker, der lever med cerebral parese (CP), kan opleve udtrætning i en grad, der ligger udover den forventelige naturlige træthed. Men hvad er træthed egentlig, og hvad kan man gøre ved den? 

Læs mere ›
Søvn Sove Nat Stock WEB

Ny viden: Træthed kan skyldes nervesystem på overarbejde

Et ph.d.-projekt har undersøgt årsagen til øget udvikling af træthed hos mennesker med cerebral parese (CP). 

Læs mere ›