PSAD-måleapparat

Lancering af ny målemetode

Ny objektiv metode - et såkaldt PSAD-apparat - kan måle årsagen til muskelstivhed.

Det kan være svært at adskille de forskellige årsager til muskelstivhed hos mennesker med cerebral parese (CP) uden avanceret måleudstyr, der hidtil kun har været tilgængeligt i forskningslaboratorier.

Forskere fra Elsass Fonden og Københavns Universitet har udviklet måleapparatet PSAD (Portable Spasticity Assessment Device), der kan måle årsagen til muskelstivhed hos mennesker med CP. Det gør det lettere at beslutte den rette behandling af mennesker med CP.

Metoden gør det muligt at adskille, hvorvidt det er musklerne, som er stive, eller nervesystemet der er for reaktivt. Det gør sig gældende, uanset om en person er ramt af en hjerneblødning, sklerose eller har CP.

PSAD’en er designet til at blive anvendt som led i en neurologisk undersøgelse. Ambitionen er, at den på sigt bliver en del af den almindelige undersøgelse, som læger eller fysioterapeuter foretager af personer med CP.

Metoden er baseret på mange års internationalt anerkendt forskning om spasticitet. Målet er at sikre den bedst mulige behandling af mennesker med CP ved at udbrede anvendelsen af metoden til forskere i hele verden.

Læs mere om forskningen bag.

Læs også...

Panum 5 (1)

Forskning og udvikling

Elsass Fondens forskning er forankret i diagnosen cerebral parese. Den danner fundament for alle vores indsatser. Og vi har mange forskellige projekter i gang.

Læs mere ›

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›