Lieber 04 Elliott Abel WEB

Amerikansk CP-forsker får årets forskningspris

Elsass Fondens internationale forskningspris på 1 mio. danske kroner tilfalder i 2023 en international frontløber inden for viden om – og behandling af – muskelkontrakturer hos mennesker med cerebral parese

Igennem mere end 35 år har han været en af verdens førende forskere inden for cerebral parese (CP). Han har udgivet mere end 300 forskningsartikler og været involveret i over 50 bogudgivelser. Og så er han nok den person i verden, der ved mest om muskelkontrakturer hos mennesker med CP – dvs. stivhed i muskler, som kan påvirke kroppens bevægelighed.

For netop dén indsats, som har ændret og fornyet tilgangen til behandling af mennesker med CP, tildeles professor Richard Lieber fra Northwestern University i Chicago (USA) Elsass Fondens forskningspris 2023.

”En inspirerende mentor”

Ifølge komitéformand for forskningsprisen, Thomas Sinkjær, er valget faldet på Richard Lieber, fordi han har sat så markante aftryk på CP-forskning og -behandling – særligt inden for det ortopædkirurgiske felt.

”Professor Lieber er en inspirerende mentor for forskere og klinikere, der arbejder med CP. Han har ændret vores forståelse af musklens opbygning hos mennesker med CP og styrket forbindelsen mellem grundforskning og klinisk praksis. Hans forskning har banet vejen for udvikling af mere effektive behandlingsmetoder med meget stor betydning for børn og voksne med CP i hele verden,” forklarer han.

Helt konkret har Richard Liebers forskning medført en øget indsigt i muskelfysiologi – altså musklers konstruktion og funktion. Den har givet videnskaben, såvel som praktikere en større forståelse af de mekanismer, der ligger til grund for ændret muskelstruktur og kontrakturer hos mennesker med cerebral parese.

Han har blandt andet påvist, at såkaldte satellitceller – stamceller, som er ansvarlige for muskelvækst og -reparation – ikke fungerer, som de skal, når man har CP. En indsigt, der er afgørende for at finde fremtidige behandlingsmuligheder. Læs projektets abstract her

 

Lieber 09 Elliott Abel WEB

Overrasket og ydmyg
For prismodtageren selv kom nyheden om forskningsprisen som en stor og glædelig overraskelse.

”Jeg føler mig ydmyg og meget glad for prisen, da jeg beundrer de tidligere modtagere Bernard Dan og Iona Novak meget. Samtidig er jeg enormt taknemmelig over for de dygtige kolleger, jeg har samarbejdet med gennem årene. Forskning er i sandhed en holdindsats, så jeg vil gerne dele denne pris med dem,” understreger Richard Lieber.

Med titlen som prismodtager følger 1 mio. danske kroner svarende til 145.000 USD. En substantiel sum, som selvfølgelig bliver øremærket direkte til endnu mere forskning på CP-området, fortæller Richard Lieber.

 

”Det er mange penge, som jeg vil anvende til CP-forskning, der ikke kan blive finansieret på anden vis. Vi er altid begejstrede for nye midler til forskning på området, og vil gøre vores bedste for, at den her pris fører til nye og betydelige forskningsresultater,” understreger han.

Udover at være universitetsprofessor er Richard Lieber også videnskabelig chef og vicepræsident hos Shirley Ryan Ability Lab i Chicago, Illinois – Nordamerikas største og mest anerkendte rehabiliteringscenter. Her forskes der blandt andet i CP.

Fest for forskning
Richard Lieber får overrakt prisen ved en ceremoni i Elsass Fonden den 14. juni 2023. Det er fondens protektor Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, der overrækker prisen for tredje gang.

Første gang var i 2019 til den belgiske professor Bernard Dan. Siden er den blev tildelt hvert andet år. For Elsass Fondens bestyrelsesformand Nick Elsass bliver dagen en helt særlig festdag.

”Vi har netop overrakt vores ildsjælspris, Helene Elsass Prisen, og glæder os helt enormt til også at fejre forskning og viden. Det er et kæmpe privilegium for os kunne hylde de her inspirerende mennesker, som gør en helt unik forskel for CP-området på hver sin vis,” pointerer Nick Elsass.

Læs mere om the Elsass Foundation Research Prize

Læs også...

Research Prize Pris Web

The Elsass Foundation Research Prize

Hvert andet år anerkender Elsass Fonden en forsker, som gør en enestående indsats og forskel inden for området 'cerebral parese'.

READ MORE >

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Lær nyt. Bliv klogere på CP – og få indblik i det spændende arbejde, der foregår i Elsass Fonden og i de mange projekter, vi støtter.

TILMELD ›