Vil du gerne gøre en forskel for de børn med CP, som går på tæer? Så kan du nu blive en del af et forskningsprojekt, der kan styrke fremtidens indsatser for netop denne gruppe af børn.
Hvordan bidrager nervesystemet til tågang hos børn med CP? Og hvilken sammenhæng er der mellem tågang og muskelaktivitet- og stivhed? Det kan du nu hjælpe forskerne med at blive klogere på.
Projektet udspringer af samarbejdet mellem Elsass Fonden, Københavns Universitet og Aalborg Universitet og er et led i en mangeårig forskningsmæssig indsats. Resultaterne kan hjælpe med at styrke mere personligt tilrettede indsatser i fremtiden.
Målgruppen
Vi søger børn mellem 10 og 14 år – både med og uden cerebral parese.
Forudsætninger
For deltage i studiet skal barnet have selvstændig gangfunktion (GMFCS-niveau I og II).
Og så må det ikke have modtaget:
- kirurgisk behandling, der påvirker gangfunktion indenfor 6 måneder før deltagelse
- botox-behandling i benmuskulaturen indenfor 3 måneder før deltagelse
Program
Selve undersøgelsen foregår på Aalborg Universitet (Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 Gistrup) mellem d. 28. november til d. 1. december 2024. Forsøget forventes at vare ca. 2 ½ - 3 timer. Til undersøgelsen laver vi følgende målinger:
- Neurologisk undersøgelse, der måler funktion over ankelleddet i form af bevægelighed, muskelstyrke, stivhed og reflekser.
- Muskelaktivitet (EMG) under gang på gulv i selvvalgt tempo
- 3-dimensional gangundersøgelse via et infrarødt kamera-system
Under gangundersøgelsen vil du træde på en platform, som i nogle tilfælde vil give efter. På den måde kan vi undersøge refleksaktivitet under gang. Det vil kunne opleves som en lille forstyrrelse ad gangen, men faldrisikoen er minimal.
Transportudgifter vil blive refunderet inden for Jylland.
Andet
Du vil blive kontaktet for nærmere afklaring og eventuelt videre forløb, når du har tilmeldt dig. Herefter vil du få yderligere information om undersøgelsen.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Rasmus Feld Frisk (fra Elsass Fonden/Københavns Universitet) på frisk@sund.ku.dk eller Andrew Stevenson (fra Aalborg Universitet) på ajts@hst.aau.dk.